Potem, ko je lansko poletje oranžni dres Heliosa za belega Rela Madrida zamenjal Urban Klavžar, se letos zgodba v Domžalah ponavlja. V vrste španskega velikana odhaja 14-letni Jan Vide.

Jan Vide odhaja v Real Madrid.

V lanski sezoni se je Jan udeležil dveh turnirjev z Realovo ekipo letnikov 2005, na katerih je trenerje prepričal v svoje kvalitete. V špansko prestolnico se bo odpravil konec avgusta, po reprezentančnem U15 turnirju SloveniaBall v Slovenj Gradcu.

Prve košarkarske korake je sicer napravil v domžalski šoli košarke na OŠ Rodica in se kmalu priključil klubskim treningom v Športni dvorani Domžale. Kot mlajši je bil priključen zanimivim domžalskim generacijam 2003/04, ki so bile v zadnjih sezonah med najbolj uspešnimi v kategorijah U13 in U15 v Sloveniji. Z ekipo U13, pod vodstvom Aljaža Belingarja, je osvojil dva naslova državnih prvakov, po enkrat pa je bil zlat in srebrn v Mini pokalu Spar. Z ekipo U15, pod vodstvom Gašperja Papeža, se je prav tako veselil dveh zaporednih naslovov državnih prvakov, na letošnjem zaključnem turnirju, kjer je igral kot leto mlajši, pa je bil celo najboljši strelec in igralec turnirja, potem ko je v finalu prispeval neverjetnih 41 točk.

Janu pri Real Madridu, kjer je poleg Urbana Klavžarja del mladinske ekipe tudi slovenski košarkar Dan Duščak, želimo veliko sreče, vrata domžalskih Helios Sunsov pa mu bodo seveda vedno odprta.

Na zadnjem zaključnem turnirju U15 je Jan s Helios Sunsi postal državni prvak, izbran pa je bil tudi za MVPja turnirja.

Jan Vide: “Za mano je nekaj neverjetnih let pri Helios Sunsih. Domžale so mi vzbudile veselje in ljubezen do košarke, za kar bom večno hvalažen. Seveda pa sem vesel tudi, da sem bil del ekip, ki so v zadnjih letih osvojile marsikateri naslov prvakov. Da me je Real Madrid povabil v svoje vrste, mi je v veliko čast, prav tako pa je to velika življenska preizkušnja. Bo pa seveda prehod lažji, ker vem, da me tam že čaka slovenska pomoč. Da sem prišel do tega, se moram zahvalit vsem svojim soigralcem in trenerjem, predvsem pa hvala Gašperju Papežu, s katerim sva skupaj gradila mojo košarkarsko pot in osebnost. Seveda pa, če želiš uspeti, moraš v to vložiti veliko časa, dela, vztrajnosti, predvsem pa moraš verjeti vase, sa je na koncu vse odvisno le od tebe. V srcu pa bom vedno ostal ponosen “barvar”.”

Matevž Zupančič, direktor KK Helios Suns: “Jan Vide je nov mladenič, ki iz Domžal odhaja v Real Madrid. Gre za novo potrditev odličnega dela našega kolektiva in novo poglabljanje večne dileme o problematiki zgodnjih odhodov slovenskih košarkarjev v tujino. Z Real Madridom in straši smo dosegli dogovor o prestopu v okviru zmožnosti in pravil. Vsekakor Janu želimo veliko uspeha na novi poti, naša vrata za morebitno vrnitev pa vedno ostajajo odprta, saj se v klubu po najboljših močeh trudimo gojiti slovenska jedra vseh selekcij.”