Slovenska košarkarska reprezentanca si je priigrala obstanek v diviziji A evropske košarke, potem ko je EP v Izraelu končala na 11. mestu. Velik delež k dobremu rezultatu so prispevali domžalski košarkarji, pa tudi trenerji Helios Sunsov v strokovnem štabu reprezentance.

Nejc Klavžar v dresu slovenske reprezentance U20. (foto: FIBA)

Glavni trener reprezentance je bil Dejan Jakara, sicer trener članske ekipe Helios Suns. Pomagala sta mu Nejc Kobal, sicer vodja mladinskega pogona ljubljanskih Parkljev, in Gašper Papež, vodja domžalskega pionirskega pogona in šole košarke, po novem pa tudi trener s FIBA certifikatom, ki ga je dobil ravno v času prvenstva v Izraelu, po končanem triletnem FECC programu. Trener za telesno pripravo je bil Anže Zdolšek.

Na parketu pa so bili del reprezentance trije domžalski košarkarji. Nejc Klavžar je med slovenskimi košarkarji na parketu preživel največ časa (v povprečju 32,6 minute), bil pa je 2. strelec (15,6 točke) in pa 1. podajalec ekipe (3,3 podaje), odlično je pomagal tudi v skoku (3,9 skoka). Jakob Strel je opravljal “umazane” obrambne naloge, v 18,1 minute na tekmo pa je beležil po 2,4 točke in 2,6 skoka. Svoje delo je v povprečno 5,2 minute na tekmo odlično opravil tudi Adrian Jogan (2,0 točke in 2,3 skoka).

Dejan Jakara je reprezentanco U20 odlično vodil na evropskem prvenstvu v Izraelu. (foto: FIBA)

Fantje so v skupinskem delu priznali premoč Grčiji (79:90) in Poljski (77:80), ugnali pa so favorizirano Litvo (84:72). V osmini finala so bili od njih boljši Španci (53:71), na koncu srebrni, potem pa je prišla tekma za biti ali ne biti, tekma, ki je eno ekipo rešila pred boji za obstanek. Nasproti je stala Italija, Slovenci pa so bili najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno in si z zmago s 74:64 zagotovili mesto med najbolšimi tudi v naslednji sezoni. V bojih za ravrstitev od 9.-12. mesta so bili najprej še enkrat uspešnejši Grki (80:89), z zmago s 75:73 nad Črno goro pa je Slovenija prvenstvo končala na 11. mestu.

Dejan Jakara, glavni trener: “Fantom bi čestital za izredno dobro odigrano prvenstvo. Dali so vse od sebe in to je vse kar šteje. Izredno sem ponosen, da sem lahko vodil to ekipo. Zahvalil bi se tudi celotnemu štabu, vsak je opravil izjemno delo in pa nenazadnje bi se zahvalil tudi košarkarski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila vrhunske pogoje za delo.” 

Naslednja na delu je mladinska reprezentanca U18, del katere je na evropskem prvenstvu divizije A, v Grčiji, tudi domžalski košarkar Bine Prepelič.