Domžalski košarkarji nadaljujejo z odličnimi rezultati v regionalnem tekmovanju; z zmago nad eno najmočnejših ekip v ligi, makedonskim MZT-jem, je postalo jasno, da ob podobni igri v nadaljevanju sezone Helios Sunsi lahko upravičeno ciljajo tudi na zaključni turnir Lige ABA 2!

Derbi kroga se je tokrat igral v Domžalah, kjer je pri tretjeuvrščenih Helios Sunsih gostoval drugouvrščeni MZT Skopje Aerodrom. Slednji, ob Borcu iz Čačka, odkrito lovi napredovanje v najvišji razred regionalnega tekmovanja in tako velja za glavnega favorita za naslov v ABA2.

Slavje po zmagi nad MZT-jem.

V prvih dvajsetih minutah smo spremljali neverjetno izenačen obračun, v katerem je najvišja prednost ene od ekip znašala 6 točk, 11:17 za goste, sredi 1. četrtine, a sta Davor Konjević in Krešimir Radovčić z dvema trojkama rezultat hitro poravnala. 43:43 ob koncu prvega polčasa je nakazovalo dramatičnih drugih dvajset minut v Športni dvorani Domžale.

Po dveh točkah Andreja Magdevskega v prvem napadu MZT-ja v 2. polčasu, je na vrsto prišla najlepša poteza tekme, ko sta za strašen “alley-oop” poskrbela naša Jure Pelko in John Florveus. Ta je dal očitno krila tudi ostalim domžalskim košarkarjem, ki so tretji del igre dobili z 22:11 in tako pred zadnjimi desetimi minutami vodili za 11, 65:44.

Davor Konjević.

Lepo zabijanje je na začetku zadnje četrtine uspelo še Urbanu Omanu, spet po podaji Pelka, potem pa se je domačim v napadu popolnoma zaustavilo. Pri gostih je stvari v svoje roke vzel ameriški branilec Jabarie Hinds, dosegel 16 od naslednjih 20 točk MZT-ja, ter goste najprej pripeljal na 67:65, po dveh trojkah Konjevića in Aljaža Bratca, pa potem tudi do vodstva s 73:74. Dvorana je skočila na noge, ko je Konjević Domžalčane spet popeljal v vodstvo, a je Damjan Stojanovski na drugi strani zadel oba prosta meta za gostujočih 75:76. 23 sekund pred koncem je odličen prodor z levega kota uspel Radovčiću, ki je Helios Sunse spet porinil v ospredje, a je zadnji napad vseeno pripadel gostom. Hinds se je nekaj sekund pred koncem zapodil v prodor, zgrešil, do žoge je tik pred sireno prišel Blaž Mahkovic, nad katerim so gostje nato napravili še nešportno osebno napako in tekma je bila odločena; Mahkovic je s črte prostih metov postavil končni izid 78:76!

Tokratni domžalski junak je bil Davor Konjević s 24 točkami (trojke 6/10, ekipa 13/26) in 4 skoki, po 10 točk sta dodala še Mahkovic in Pelko (4 podaje). Na drugi strani se je Hinds zaustavil pri 29 točkah.

Aljaž Bratec, Helios Suns: “Vedeli smo, da je MZT ena najmočnejših ekip v ligi, nas je pa štab odlično pripravil, da smo v tekmo vstopili agresivno, predvsem pa z obrambno mentaliteto. Super je, da doma ostajamo prepričljivi, zahvala pa gre tudi gledalcem, ki so nas skozi vso tekmo glasno podpirali.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Najprej seveda čestitke fantom za zmago. Očitno smo na domačem terenu res toliko bolje napadalno razpoloženi. V prvem polčasu smo jim dovolili preveč odprtih metov, v drugem delu pa smo, razen v tisti neverjetni seriji Hindsa, ko je bil nekaj minut praktično nezaustavljiv, odigrali dobro na obeh straneh igrišča.”

Đorđi Kočov, trener MZT Skopje Aerodrom: “Tekmo smo odprli nekako po planu, a smo potem odigrali izredno neodgovorno v tretjem delu igre. Uspeli smo se vrniti v igro po -13, a spet v zaključku napravili nekaj napak v napadu, tako da je Helios zasluženo slavil.” 

Domžalčani so v tokratnem krogu državnega prvenstva prosti, tako da jih naslednja tekma čaka prihodnjo sredo, ko bodo gostovali pri drugem favoritu za naslov, Borcu iz Čačka.

Slikanje z brki v podporo “movembru”.

Na tem mestu bi se radi zahvalili tudi Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, s katerimi smo, v sklopu meseca novembra, pred tekmo pripravili tudi akcijo osveščanja o raku prostate ter ostalih boleznih moških, obiskovalci pa so se lahko fotografirali z brki, simbolom “movembra”.

Liga ABA 2, 7. krog (Domžale, 12. 11. 2019)

Helios Suns – MZT Skopjje Aerodrom 78:76 (24:24, 19:19, 22:11, 13:22)

Helios Suns: Konjević 24, Šikanić, Radovčić 8, Maček, Prepelič 2, Pelčko 10, Bratec 3, Oman 9, Šantelj 4, Mahkovic 10, Florveus 8
MZT: Kristevski 8 (5 skokov), Nikolov, Dimitrovski, Magdevski 5, Simonovski 4, Harris, Stojanovski 15, Maslinko 7, Mornar 8, Hinds 29