Domžalski košarkarji se iz Šenčurja vračajo z izredno pomembno zmago v boju za Ligo za prvaka, potem ko so Šenčurjane ugnali še drugič letos. Izredno izenačena tekma, ki so jo Sunsi dobili s 67:71, se je odločala šele v zadnjih minutah.

Blaž Mahkovic

Na dan, ko smo vsi čakali, ali bo slovenska košarkarska zvezda, Luka Dončić, v ligi NBA uspel ujeti legendarnega Michaela Jordana v seriji 20-5-5, t.j. 20 točk, 5 skokov in 5 podaj na 18ih zaporednih tekmah, je košarkarje Heliosa čakala pomembna tekma v Šenčurju. Pomembna iz vidika, da bi se Domžalčani z morebitnim uspehom močno približali Ligi za prvaka, kar je še posebej prišlo do izraza ob slavju Šentjurja nad Hopsi. Sunsi imajo sedaj pred petouvrščenimi Polzelani in šestouvrščenim Šenčurjem že tri zmage naskoka.

Kot rečeno, tekma je bila vseskozi zelo izenačena. Strelsko razpoloženi Helios Sunsi (trojke 10/17) so na prvi daljši odmor odšli s prednostjo dveh točk, 21:23, domači Šenčur, ki je mišice napenjal predvsem pod obema obročema, pa je v drugi četrtini rezultat obrnil in ob polčasu vodil z 39:37.

Ko so v zaključku tretjega dela igre Aljaž Bratec, Jure Pelko in Blaž Mahkovic poskrbeli za malo resnejši pobeg Heliosa na 49:56, smo že upali, da se bo tekma prelomila v domžalsko korist, a so domači na račun napadalnih skokov, na koncu so jih dosegli kar 16 proti domžalskim petim, v začetku zadnje četrtine prišli do delnih 10:0 ter povedli z 59:56. In tako se je začela drama.

Sunsi so v zadnji dve minuti vstopili s prednostjo treh točk, potem ko je Pelko zadel za 63:66. Trojka Mahkovica je bila vredna še točko prednosti več (65:69), a je domače na -2 pripeljal Veljko Brkić, imeli pa so tudi možnost za priti v ospredje, a poskusa za tri Dina Murića nista zadeli cilja. Končni rezultat (67:71) je s črte prostih metov postavil Pelko.

Jure Pelko

Za domače je Brkić tekmo končal pri 17 točkah, najbolj razpoložen v domžalskih vrstah pa je bil Mahkovic s 24 točkami in 5 podajami. 13 točk je prispeval Bratec, 11 točk ter po 5 skokov in podaj pa Pelko.

Konstantin Subotič, trener G.g.d. Šenčurja: “Izenačena tekma, ampak je bil Helios bolj spreten v končnici. Zadovoljen sem z energijo in obrambo mojih fantov. Domžalčani so vsako napako kaznovali z dvojno mero. Dobro smo skakali v napadu, ampak za takšno tekmo smo izgubili kakšno žogo preveč. Končnice moramo odigrati pametneje, z boljšimi odločitvami. Čestitke fantom za korektno igro in čestitke Heliosu za zmago.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke fantom za zmago. Borili so se od začetka do konca ter spoštovali pravila. Ne glede na to, da je imel Šenčur kar 16 napadalnih skokov, smo v drugem polčasu z dobro obrambo in nekaj lahkimi koši izvlekli zmago. Velika zahvala gre tudi našim navijačem, ki so nas v lepem številu spodbujali v Šenčurju.”

Ravbarji

Domžalčani s sedmimi zmagami in dvema porazoma zasedajo 2. mesto na lestvici 1. SKL, prva je neporažena Koper Primorska. Tretja Krka zaostaja za eno zmago, četrta Rogaška pa že za dve, a imajo odigrano eno tekmo manj. Šentjur in Hopsi so 5. oz. 6., s štirimi zmagami in petimi porazi. Naslednjo tekmo Helios Sunsi igrajo v torek, ob 19.00, ko v slovenskem obračunu v Ligi ABA 2, v Domžale prihaja Rogaška.

1. SKL, 10. krog (Šenčur, 7. 12. 2o19)

Gorenjska gradbena družba Šenčur – Helios Suns 67:71 (21:23, 18:14, 11:19, 17:15)

Šenčur: Bubnić 9, Novak, Rojc 9, Murić 13, Popadić 3, Martinčič, Brkić 17, Pavić 10, Jurček 1, Zadnik 5, Brankovič
Helios Suns: Konjević 5, Šikanić, Radovčić, Prepelič, Pelko 11 (5 skokov, 5 podaj), Bratec 13, Oman 8, Šantelj 5, Mahkovic 24 (5 podaj), Florveus 5, Strel