Helios Sunsi bodo v leto 2020 zakorakali s popotnico zmage na zadnji tekmi letošnjega leta. Svojim navijačem so pripravili pravo božično srhljivko, ki pa se je na koncu razpletla v domžalsko korist. Beograjski Dynamic VIP PAY je padel s 63:61.

Začelo se je atomsko. V dobrem pomenu besede. In to še pred prvim sodniškim metom. Zakaj? Ne glede na to, da se je tekma igrala na božični dan, so bile tribune Športne dvorane Domžale lepo zapolnjene, verjetno celo najbolj letos. In kot da je košarkarje to poneslo, so v prvem polčasu iz minute v minuto povečevali svojo prednost, imeli granitno obrambo in sproščen, a precizen napad, kar je kazal tudi semafor ob glavnem odmoru (45:26). Brez učinka občasnega slovenskega reprezentanta Gregorja Glasa, ki je v 1. polčasu dosegel 10 točk, bi četi slovenskega trenerja Mira Alilovića kazalo še precej slabše.

Blaž Mahkovic

Potem pa, kot da je ta rezultat domače uspaval, gostje pa so iz garderobe prišli povsem prerojeni. Sprememba igre v obrambi jim je prinesla dodatne energije, svoje pa so dodali tudi nenatančni, nato pa tudi nervozni Domžalčani. Razlika se je začela topiti, temperatura v dvorani pa je narasla ob dveh tehničnih napakah, posledično pa tudi izključitvi, trenerja Dejana Jakare. Slednji je moral zapustiti domžalsko klop, tako da je dirigentsko palico prevzel njegov pomočnik Grega Nachbar.

Dynamic je v zadnji četrtini Domžalčane ujel, tri minute pred koncem pa povedel z 59:61. Gostje so nato zadnje napade slabo zaključevali, za Helios Sunse pa je v predzadnjem napadu najprej z zabijanjem izenačil Blaž Mahkovic, v zadnjem pa je nato odločilni točki prispeval Leon Šantelj. Dynamic je imel za morebitno izenačenje ali celo zmago na voljo 8 sekund, a je žoga zletela mimo obroča in slavje v domžalski dvorani, ob domači zmagi s 63:61, se je lahko začelo.

Davor Konjević

Mahkovic je dosegel dvojnega dvojčka (17 točk, 10 skokov), 14 točk in 5 skokov pa je dodal še Davor Konjević. Prvi strelec gostov je bil Glas z 12 točkami, še lani “barvar” Miroslav Pašajlić jih je ob 5 skokih dodal 10. S to zmago so Domžalčani, po sicer še nepopolno odigranem krogu, skočili na 5. mesto na lestvici, Dynamic je 7., z eno zmago manj.

Leon Šantelj, Helios Suns: “Prvi polčas smo imeli pod kontrolo, izkoriščali smo njihove slabosti. V drugem polčasu pa je sledil padec v igri, na koncu pa je šlo iz napada v napad, sam k sreči uspešno zaključil zadnji napad in zmaga je ostala doma.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke fantom za zmago, presenetili so me. Nekaterih stvari iz driugega polčasa ne smem komentirati zaradi morebitne kazni. Kljub temu, da smo iz velikega plusa šli v zaostanek, potem pa izvlekli zmago, dam lahko pred fanti samo kapo dol.”

Miroslav Pašajlić, Dynamic: “Slabo smo odprli tekmo, Helios je začel z več energije in želje. Ob polčasu smo imeli napet pogovor v garderobi, poslušali smo navodila trenerja, in se v drugem polčasu povsem vrnili v igro. Na žalost na koncu nismo uspeli slaviti. Teh drugih dvajset minut nam mora biti vzorčnih, kako moramo igrati v bodoče.”

Po tekmi je sledilo še kratko klubsko druženje, na katerem so delavci kluba, trenerji in igralci, prejeli drobna darila ob zaključku leta, za katera so poskrbeli v Restavraciji Arboretum. Bo pa predah za domžalske košarkarje izredno kratek, namreč, že 1. januarja odhajajo na pot proti Novemu Pazarju, kjer jih drugi dan novega leta čaka že tekma 14. kroga Lige ABA 2.

Liga ABA 2, 13. krog (Domžale, 25. 12. 2019)

Helios Suns – Dynamic VIP PAY 63:61 (21:11, 24:15, 6:24, 12:11)

Helios Suns: Konjević 14 (5 skokov), Šikanić, Radovčić 8, Maček, Prepelič, Pelko 8 (5 podaj), Bratec, Oman 5, Šantelj 9 (8 skokov), Mahkovic 17 (10 skokov), Florveus 2, Strel
Dynamic: Pašajlić 10 (5 skokov), Glas 12, Vulikić 4, Beslać 3 (5 skokov), Tomašević 6, Glišić 1 (6 skokov), Ostojić 9 (9 skokov), Paunović 5 (5 skokov), Smiljanić 11 (9 skokov), Vujović