Če je pred predzadnjim krogom rednega dela regionalnega tekmovanja vsaj malo tlelo upanje po polfinalu Lige ABA 2, pa je, po zmagi Splita v Domžalah s 75:89, za Helios Sunse ta zgodba končana.

Konec je sanj o polfinalu Lige ABA 2.

Domžalčani bodo tako v zadnjem krogu pri Rogaški igrali zgolj za lepotne popravke na lestvici, na drugi strani pa je s tokratnim uspehom Split zdaj z nogo in pol med najboljšimi štirimi. Gostje so vodili večji del tekme, čeprav so jim bili domači vseskozi za petami. Navijači so predvsem v prvem polčasu lahko uživali v dobri napadalni igri obeh ekip, Split pa je na glavni odmor odšel s prednostjo treh točk, 43:46.

Pomagala ni niti odlična predstava Urbana Omana.

V visokem ritmu so bili oboji tudi v tretji četrtini, čeprav so v 24. minuti gostje prvič resno zapretili, ko so po košu Darka Baja pobegnili na 50:60. Za bolj optimističen vstop v zadnji del tekme sta s trojkama za 67:73 poskrbela Krešimir Radovčić in Urban Oman, lahko pa bi bilo celo bolj poravnano, če bi bili Sunsi bolj natančni s črte prostih metov. Napadalno je v 4. četrtini ritem močno padel, ekipi sta se očitno skoncentrirali na obrambne naloge, ki pa so bolj uspevale košarkarjem Splita. Ti so z močno dobljenim skokom (18:34) tekmo mirno pripeljali do konca, ob slavju s 75:89 pa so zdaj tudi že zelo blizu mestu v polfinalu, ki ga bodo poskušali potrditi v zadnjem krogu, doma, proti Širokemu.

Domžalčani, pri katerih sta bila tokrat najbolj učinkovita Urban Oman in Blaž Mahkovic (oba po 16 točk), so z devetimi zmagami trenutno na 9. mestu, v zadnjem krogu pa bi z nekaj sreče lahko prilezli najvišje do 6. mesta. Še pred zadnjo tekmo v regionalnem tekmovanju pa Sunse čaka obračun Lige Nova KBM za prvaka; v torek, 10. 3., v Domžale prihaja Cedevita Olimpija.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke Splitu za zmago, hkrati jim želim uspešno nadaljevanje sezone. Mi smo dobro igrali približno tri četrtine tekme, na koncu pa je do izraza vseeno prišla njihova kvaliteta. Na vsako našo napako so imeli pripravljen odgovor, tako da so zasluženo slavili.”

Liga ABA 2, 21. krog (Domžale, 5. 3. 2020)

Helios Suns – Split 75:89 (22:22, 21:24, 24:27, 8:16)

Helios Suns: Konjević 13, Šikanić, Radovčić 10, Prepelič, Pelko 10 (6 podaj), Bratec, Oman 16, Šantelj 6, Mahkovic 16, Hirschmann, Florveus 4, Strel
Split: Perković 7, Washington III 12 (6 skokov, 5 podaj), Rebić, Kedžo 14, Gabrić 7, Runjić, Marčinković 15 (12 skokov), Bajo 16, Kovačevič 9, Vrgoč, Morris 3, Vranković 6