Letošnja sezona v košarkarske anale zagotovo ne bo zapisana s svetlimi črkami. Situacija s koronavirusom je ohromila tekmovanja in klube, ki so na “hladnem” že dober mesec in pol. O tem, kako se vse skupaj odraža pri delovanju Helios Sunsov, smo se pogovarjali z direktorjem kluba, Matevžem Zupančičem.

“Ker bi ravno zdaj vastopili v čas zaključnih bojev, kar malo pogrešam ta adrenalin tekem in vsega, kar tekmovanja prinašajo zraven. Zgodaj se je vse skupaj končalo, zato zdaj čutimo nekaj praznine. Škoda, da se je razpletlo kot se je, ampak vsi smo na istem.” Helios Sunsi so sezono končali s tekmo proti Cedeviti Olimpiji, pred praznimi tribunami domžalske dvorane, na dan, ko jih je čakala še zadnja tekma v Ligi ABA 2 proti Rogaški, pa so se začeli ukrepi s prepovedmi tekmovanj. “Že to je smola, da smo morali tisto tekmo z Olimpijo, ki bi sicer verjetno privabila številne navijače, odigrati pred pred praznimi tribunami. Smo pa vseeno državno prvenstvo letos odigrali zelo dobro, morda smo se potihem nadejali tudi, da bi lahko bili na koncu ravno mi kakšno prijetno presenečenje sezone,” je povedal direktor Matevž Zupančič, hkrati pa pohvalil tudi rezultate članske ekipe v Ligi ABA 2.

Matevž Zupančič, direktor kluba.

Klub je ob razglašeni epidemiji koronavirusa odreagiral v skladu z navodili, aktivnosti za vse klubske ekipe so se nemudoma prekinile. “Vse skupaj se je zgodilo praktično preko noči. Nekaj upanja je še bilo, da bi lahko tekme igrali pred praznimi tribunami, kar se mi pa tudi ne zdi prav, saj se košarka oz. kateri koli šport igra za publiko. Pripravljeni na to situacijo, tako kot tudi vsi ostali, nismo bili, odkrito rečeno. A se je bilo treba kar hitro soočit s tem in pa z vprašanji, ki si jih vsi klubi v teh trenutkih zastavljamo.”

Kako speljat sezono do konca. Dogovori z igralci. Pripravit se na nadaljnje delo. Vse to so stvari, ki so, nekatere pa še vedno, visijo v zraku. “V klubu smo zelo hitro stopili v komunikacijo z igralci in trenerji članske ekipe in tudi mladinskega pogona. Vse moram zelo pohvalit, saj smo zelo racionalno rešili vse odprte zadeve. Cilj je bil, da se čim prej spet vidimo v dvorani, ne pa na kakšnem sodišču. Mislim, da smo odreagirali pošteno, oni pa so vse skupaj več kot razumeli, tako da sem pozitivno presenečen,” je svoje “zaposlene” pohvalil Matevž in se obrnil še na sodelovanje s sponzorji. “In mi in sponzorji se zavedamo, da določenih stvari iz naših dogovorov trenutno ne moremo izpolnjevati. Naši trije glavni partnerji, Helios, Zavarovalnica Triglav in Telekom Slovenije, so zaenkrat razumljivi do celotne situacije, bomo pa še videli, kako se bo vse skupaj končalo. Trudimo se, da jih vključujemo preko družbenih omrežij, da jim nudimo čim večjo izpostavljenost. Vpletamo naše igralce, mlajše in starejše, vse pa si lahko ogledate na naših družbenih profilih.”

Direktor Matevž Zupančič in predsednik kluba David Kubala, tudi generalni direktor Skupine Helios.

Posebna zgodba je tudi sodelovanje s podjetjem Helios. V 70. letu delovanja košarkarskega kluba je Helios kot glavni sponzor zraven že neverjentih 40 let, kar je eno najdaljših, sigurno pa tudi eno najvrednejših sponzorstev v športu v Sloveniji. “Treba je vedeti, da mi preko generalnega sponzorja polnimo skoraj 80 odstotkov celotnega proračuna, ostalo pride iz okolja, s strani manjših sponzorjev in pa občine; ta skrbi za našo infrastrukturo, ki je za slovenske razmere odlična. Helios je zlata vreden sponzor in verjamem, da nam bo tudi v teh časih stal ob strani.”

Tekmovalno gledano je sezona zaključena. Državna prvenstva, tudi tista za mlajše, so končana. Liga ABA 2 formalno ni zaključena, a nam tista zadnja tekma ne prinaša ali odnaša ničesar. “Tudi v ostalih tekmovanjih, da bi zdaj na silo, sredi poletja, igrali neke zaključne turnirje, je skoraj nepredstavljivo. Ne samo iz vidika pogodb, marketinga ali organizacije, tudi športno gledano je to praktično nemogoče. Igralci niso pripravljeni, niso v tekmovalni formi. Žal mislim, da se bodo morala tekmovanja zaključit za zeleno mizo. Treba bo najti neke kompromise in to speljati s čim manj kolateralne škoda za vse udeležence.”

So pa bili v teh dneh javljeni tudi prvi namigi, da se bodo športniki lahko kmalu vrnili k delu. Najprej individualni, kmalu pa naj bi sledili tudi kolektivni športi. “Pri nas gre za ekipen in pa kontakten šport. Čakamo navodila odgovornih organizacij. S strani Košarkarske zveze Slovenije smo sicer prejeli nekaj nasvetov, kako se lotiti aktivnosti, ko bodo te dovoljene. Hkrati pa smo bili s strani občine obveščeni, da športna igrišča za zdaj še ostajajo zaprta, tako da zaenkrat ostajamo brez trenažnih aktivnosti. Vseeno pa verjamem, da se bomo kmalu spet videli na košarkarskih igriščih.”