Ponavljamo se že kot pokvarjena plošča, a celotna situacija okoli epidemije koronavirusa je tudi v košarki močno spremenila dosedanje vsakoletne rituale. Tako letos poleti ne bo nobenih reprezentančnih tekmovanj pod okriljem Fibe, saj so bila med drugim odpovedana tudi evropska prvenstva U16, U18 in U20. Vseeno pa se je Košarkarska zveza Slovenije odločila, da organizira reprezentančne priprave za generacije od 2001 do 2005, vabljenih pa je tudi kar nekaj domžalskih košarkarjev.

Med vsemi generacijami so največ izgubili fantje letnika 2000, ki bi jih letos poleti čakalo še zadnje evropsko prvenstvo za mlade, EP U20, a so ostali brez le-tega, naslednje leto pa bodo na sceno stopili leto mlajši košarkarji letnika 2001. Tudi zato se je košarkarska zveza odločila, da treninge pripravi za generacije, ki jih prvenstva čakajo prihodnje poletje. Če prvenstva bodo, seveda.

Tibor Mirtič

S treningi so že začeli fantje U18, letniki 2003 in 2004, ki jih v naslednjem mesecu čaka pet 5-dnevnih trenažnih ciklov, vabilo pa je prispelo tudi na naslove nekaterih Helios Sunsov. Tibor Mirtič (2003), Jan Zemljič, Alen Zulić in Miha Mivšek (vsi 2004) so pretekli teden že vadili v Slovenj Gradcu, Jošt Flerin (2003) pa je moral zaradi terapij po poškodbi odpovedati sodelovanje. Med vabljenimi je tudi nekdanji član Heliosa, zdaj košarkar Real Madrida, Urban Klavžar, ter košarkar Krvavca, Lenart Sirc, ki bo v prihodnji sezoni nastopal za domžalsko mladinsko ekipo.

Naslednji bodo s pripravami pričeli fantje U20, letniki 2001 in 2002, ki se bodo jutri zbrali na Rogli. Med njimi bodo tudi naši Bine Prepelič, Uroš Šikanić (oba 2001) in Tim Šujica (2002). Luka Smodiš, ki je uradno še član Helios Sunsov, trenira po posebnem programu, po še drugi operaciji kolenske križne vezi, med vabljenimi pa najdemo še dva Domžalčana, Roka Radovića, zdaj člana Cedevite Olimpije, ter Aneja Orla, ki je zadnji mesec treniral s Sunsi, uradno pa je član Španish Basketball Academy. Glavni trener U20 bo Dejan Jakara, sicer trener članske ekipe Helios Suns.

Jošt Flerin

Zadnji bodo na vrsti še fantje U16, letniki 2005, ki bodo s treningi pričeli čez en teden. Nace Pajnič, Bakir Mehinagić, Jure Rener in Jan Brkič Štebe se bodo udeležili priprav, na katere je vabljen tudi nekdanji “barvar”, zdaj pa član Real Madrida, Jan Vide.

Vsem želimo super košarkarsko poletje, a hkrati tudi čim več napornih treningov!