Po tednih negotovosti je končno padla odločitev, kako se bo letos odvijala Liga ABA 2. Potem, ko je postalo jasno, da bo 1. liga potekala po normalnem ligaškem sistemu, so se za spodnji razred odločili za igranje po turnirskem sistemu, ki je bil v predhodnem komuniciranju klubov že omenjen. Organizator prvega turnirja, ki se bo igral v Srbiji, v prvi polovici novembra, bo KK Zlatibor, skupaj z občino Čajetina.

Klubi 2. Lige ABA so bili s strani športnega direktorja lige, g. Milije Vojinovića, obveščeni, da je bila, glede na trenutno epidemiološko sliko ter pogovore s sodelujočimi klubi, sprejeta odločitev, da bo sezona 2020/21 odigrana v spremenjenem formatu in koledarju. Ligaški del tekmovanja bo razdeljen na dva turnirja, na katerem bodo ekipe odigrale po 6 oz. 7 tekem, torej se bo igralo enokrožno, nato pa sledita še “Play Off” in “Play Out”. V končnico za prvaka, t.j. v četrtfinale, se uvrsti osem najboljših ekip, v spodnji del pa štiri najslabše uvrščena moštva. Tekmovalni sistem zadnjega dela še ni določen; ali se bo spet odigral turnirsko, v “balonu”, v kolikor se zdravstvena slika izboljša, pa je možno tudi igranje po sistemu doma – v gosteh.

Helios Sunsi naj bi Ligo ABA 2 odigrali v “balonu”.

Predviden začetek prvega turnirja je 9. 11. 2020, kot rečeno pa ga bosta gostila KK Zlatibor in občina Čajetina. Ker bo turnir trajal vsaj dva tedna, če bo seveda do takrat ostalo trenutno epidemiološko stanje, bo seveda treba prilagoditi tudi urnik državnega prvenstva oz. prestaviti nekatere tekme 1. SKL.

Matevž Zupančič, direktor KK Helios Suns Domžale: V novo nastalem položaju okoli organizacije mednarodnih tekmovanj, zaradi epidemije in notranjih trenj, ki so v ABA prostoru stalnica, smo klubi letos resnično pozno obveščeni glede poteka sezone. Po nekajkratnih srečanjih na daljavo smo se strinjali, da mora biti v letošnji sezoni skupen glavni cilj preživetje tekmovanja ABA2, zato smo pristali na predlagano prilagoditev sistema. Igranje turnirjev v »balonih« bo nova izkušnja za vse. Turnirski sistem s tekmami vsak drugi dan predstavlja možna pozitivna in negativna presenečenja. Morda bodo nasprotniki nekoliko manj zveneči po imenih, po postavah pa ocenjujemo, da bo liga močnejša kot lani, saj je večina klubov s pomočjo občin in partnerskih velikih klubov sestavila zelo močne zasedbe. Po zadnjih informacijah, naj bi bile prav vse tekme dostopne v televizijskih prenosih. Veselimo se torej povsem novega izziva in tekem z močnimi nasprotniki.”