Potem, ko so bili Domžalčani na prvem letošnjem medsebojnem obračunu s Koper Primorsko prepričljivo boljši, pa so morali “tigrom” v drugo le priznati premoč. Primorci so v Domžalah s premočno dobljenim skokom prišli do dokaj lahke zmage s 63:72.

Koper Primorska sicer izven parketa preživlja malce težje čase, na parketu pa so pred reprezentančnim premorom že nakazali dvig forme, ko so bili v Ligi ABA trn v peti marsikateri močnejši zasedbi. Razen na začetku tekme, ko so več življenja pokazali domžalski košarkarji in z razpoloženim kapetanom Blažem Mahkovicem po prvi četrtini vodili z 22:21, so preostale četrtine odšle na stran gostov iz Obale. Helios Sunsom je v obrambi največ težav povzročal Erjon Kastrati, ob slabem metu iz igre (36%) pa so Domžalčani izgubljali tudi skakalni spopad z reprezentantoma Urbanom Rudnikom in Jurijem Macuro.

Blaž Mahkovic

Primorci so ob polčasu vodili s 37:41, a so jih Domžalčani v 27. minuti ujeli in z “and-one” akcijo Urbana Omana tudi prehiteli (53:50). Potem pa je udaril še en nekdanji “barvar” Luka Vončina, ki mu je s soigralci uspela delna serija 14:3 za primorsko vodstvo s 56:64, ki ga gostje do konca tekme niso več izpustili iz rok. Ko je razlika tri minute pred koncem prvič dosegla dvomestno število (61:71), je bila tekma odločena.

Pri Helios Sunsih je kapetan Blaž Mahkovic prispeval 24 točk, a od tega le 5 v drugem polčasu, točkovno dvoštevilčen pa je bil ob njem le še Daniel Vujasinović, ki je 11 točkam dodal še 6 podaj. Na drugi strani je prav tako 24 točk dosegel Erjon Kastrati, Jurij Macura je dodal 14 točk in 8 skokov, Urban Durnik pa je z 10 točkami in 13 skoki dosegel dvojnega dvojčka.

Daniel Vujasinović

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitam Primorski za zmago. Pogovarjali smo se, da bo tekma težka iz vidika, da so Primorci navajeni kontaktne in fizične igre iz Lige ABA, kar so danes tudi pokazali. Prekinjali so nam napade, nismo prihajali do lahkih metov, hkrati pa so premočno dobili skok in njihova zmaga je danes povsem zaslužena.”

Za Domžalčane je bila to prva od devetih tekem v decembru. Naslednji teden jih čakata dve gostovanji, prihodnjo sredo v Laškem, pri Zlatorogu, v soboto pa na Polzeli, pri Hopsih. Koprčani v sredo gostijo Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur.

1. SKL, 10. krog (Domžale, 3. 12. 2020)

Helios Suns – Koper Primorska 63:72 (22:21, 15:20, 17:19, 9:12)

Helios Suns: Ferme 6, Morina 2, Mirtič, Orel, Bratec, Oman 8 (5 skokov), Sekulović 8 (7 skokov), Joseph, Mahkovic 24, Vujasinović 11 (6 podaj), Hirschmann 2, Prepelič 2
Koper Primorska: Dornik, Durnik 10 (13 skokov), Benigar, Flerin, Rojc 7, Kastrati 24, Šuster, Hrabar 3, Macura 14 (8 skokov), Nemanič 6, Vončina 8