Helios Sunsi so prišli do četrte zmage v državnem prvenstvu, potem ko so v prestavljeni tekmi 5. kroga visoko slavili v gosteh pri Zlatorogu (57:80). A naj vas končni rezultat ne zavede, še pred začetkom zadnje četrtine so Domžalčani zaostajali za točko.

Prve tri četrtine so Laščani uspešno držali korak z domžalsko zasedbo. Mihailo Sekulović in Blaž Mahkovic sta imela težave z osebnimi napakami, met z razdalje ni stekel, domači pa so bili ob tem še uspešnejši v skoku in tako po tridesetih minutah igre, potem ko je ob zvoku sirene trojko zadel Jure Ličen, vodili s 46:45. Slednji je dosegel tudi prvi dve točki v zadnji četrtini, potem pa se je Helios Sunsom le odprlo.

Blaž Mahkovic

Težko je reči, ali je agresivnejša obramba spodbudila sproščenost v napadu, ali pa so uspešno zaključeni napadi dvignili požrtvovalnost v obrambi. Kakorkoli že, Domžalčani so kar naenkrat dvignili nivo svoje igre in z delnih 23:4 v naslednjih petih minutah postavili stvari na svoje mesto. V tem obdobju so kar petkrat zadeli izza črte 6,75m (Tadej Ferme 3x, Urban Oman in Aljaž Bratec 1x), kar je več kot prej v treh četrtinah skupaj. Končni rezultat 57:80 je z dvema prostima metoma postavil Adrian Hirschmann.

Tadej Ferme

Prvi strelec domačih je bil Tomaž Jereb s 17 točkami, Američan Logan Routt pa je vknjižil dvojnega dvojčka (14 točk, 16 skokov). Pri Helios Sunsih se je Blaž Mahkovic zaustavil pri 19 točkah, 14 jih je dodal Tadej Ferme, 12 točk in 7 skokov pa je v statistiko vpisal Mihailo Sekulović.

Mihailo Sekulović, Helios Suns: “To je zelo pomembna zmaga za našo samozavest. Večiono tekme smo bili na nivoju v obrambi, podobno kot proti Primorski pa smo imeli težave z realizacijo v napadu. V zadnji četrtini smo končno začeli zadevati odprte mete in tako prišli do prepričljive in hkrati pomembne zmage pred napornim tempom tekem, ki nas čaka v naslednjih tednih.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Zelo sem zadovoljen sem z igro v obrambi ter z določenimi elementi tudi v napadu, čeprav večino tekme nismo mogli zadeti. Ko je met v zadnji četrtini stekel, je bilo vse skupaj veliko lažje. Zlatorogu pa ob rahlo okrnjeni zasedbi čestitke za požrtvovalno predstavo.”

Domžalčane že to soboto čaka novo gostovanje, v 11. krogu državnega prvenstva odhajajo na Polzelo k Hopsom.

1. SKL, zaostala tekma 5. kroga (Laško, 9. 12. 2020)

Zlatorog Laško – Helios Suns 57:80 (11:13, 19:18, 16:14, 11:35)

Zlatorog: Pajk, Benson 8 (11 podaj), Jereb 17, Ivec 5, Lipovšek, Stipaničev 4 (5 skokov), Klezin, Ličen 7 (7 skokov), Routt 14 (16 skokov), Medved 2
Helios Suns: Ferme 14, Morina 2, Mirtič 1, Orel, Bratec 6, Oman 8, Sekulović 12 (7 skokov), Mahkovic 19, Vujasinović 8 (7 skokov, 6 podaj), Hirschamnn 10, Prepelič