Pravijo, da je treba srečo vsake toliko malo izzvati? No, domžalski košarkarji so tokrat hodili resnično po robu, pravzaprav so že kar viseli iz klifa in se z zadnjimi močmi držali roba. Potem pa so se planeti nekako le poravnali v ravno vrsto, v loteriji prostih metov pa se je tehtnica nagnila na stran Helios Sunsov, ki jim je zmago z 68:67 prinesel kapetan Blaž Mahkovic, z dvema zadetima prostima metoma manj kot sekundo do konca igralnega časa.

Mihailo Sekulović

Smo pretiravili z zgornjim opisom? Verjetno malo res. A ko igraš tretjo tekmo v enem tednu, pravzaprav kar četrto v osmih dneh, je pretiravanje povsem razumljivo. Utrujenost se je Helios Sunsom kar močno poznala. Mogoče celo bolj naveličanost. A je bil zato vsaj kapetan Blaž Mahkovic v štartu tekme odlično razpoložen, po dobrih treh minutah igre je bil izid namreč Mahkovic 10 – Rogaška 9. Cela prva četrtina je šla na stran “barvarjev” (23:19), so pa zato gostje drugih deset minut odigrali močno prerojeni. David Nichols je bil pobudnik delne serije 8:0, Domžalčani so nato ujeli priključek pri 33:34, konec prvega polčasa pa je nato spet pripadel Rogaški, ki je na glavni odmor odšla s prednostjo šestih točk (33:36).

Daniel Vujasinović

Ravno nasprotno je tretji del igre spet pripadel Helios Sunsom, ki so dolgo časa lovili priključek, potem pa je Aljaž Bratec s štirimi zaporednimi prostimi meti poskrbel za vodstvo z 48:46, Bine Prepelič pa je zadel še izza črte 6,75m za minimalno prednost pred zadnjimi desetimi minutami (51:50). Najvišja prednost, ki sta si jo ekipi priigrali tekom srečanja, je bila šest točk za ene ali druge, v zadnji četrtini pa preko treh točk razlike sploh nismo prišli. In podobno izenačena, pravzaprav kar dramatična, je bila tudi končnica. Mihailo Sekulović je 15 sekund pred koncem Domžalčane pripeljal na zgolj točko zaostanka, Malcolm Bernard pa je nato na drugi strani zadel oba prosta meta za Rogaško (64:67). Slabih 8 sekund pred koncem smo videli še dva zadeta prosta meta danes raznovrstnega Daniela Vujasinovića, potem pa se je roka zatresla Juretu Pelku, ki je zgrešil oba prosta meta za goste. Sekulović je dobil skok, podal do Vujasinovića, slednji je podaljšal do Mahkovica, nad njim pa je Leon Šantelj sekundo pred koncem napravil osebno napako, ki je domžalskega kapetana postavila na linijo prostih metov. Mirno je zadel oba, met Nicholsa preko celega igrišča pa ni zadel cilja. Zmaga z 68:67 je tako ostala doma.

Blaž Mahkovic je tekmo končal pri 18 točkah in 5 skokih, Mihailo Sekulović je dosegel dvojnega dvojčka (16 točk, 10 skokov), Daniel Vujasinović pa je 12 točkam dodal še 8 skokov in 6 podaj. Prvi strelec Rogaške je bil Malcolm Bernard z 20 točkami (6 skokov, 7 podaj).

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Število tekem v decembru nas je fizično, pa tudi emotivno zelo izpraznilo. Sploh zadnji teden je bil res naporen s tremi težkimi tekmami doma. Smo pa z dvema zmagama v treh tekmah izpolnili zastavljeni cilj. Če je šla v naši prvi letošnji medsebojni tekmi sreča na stran Rogaške, pa smo imeli tokrat v zadnjih sekundah mi malo več sreče.”

Obe ekipi bosta med tednom odigrali svoji zaostali tekmi, Domžalčani v torek odhajajo v Kranj, Rogaška pa dan pozneje v Šentjur.

1. SKL, 12. krog (Domžale, 19. 12. 2020)

Helios Suns – Rogaška 68:67 (23:19, 10:20, 18:11, 17:17)

Helios Suns: Ferme, Morina 2, Mirtič, Bratec 6, Oman 6, Sekulović 16 (10 skokov), Joseph 5, Mahkovic 18 (5 skokov), Vujasinović 12 (8 skokov, 6 podaj), Hirschmann, Keely, Prepelič 3 (7 skokov)
Rogaška: Močnik, Božak, Vujačić 2, Sivka, Pelko 4, Nichols 17 (5 skokov), Bernard 20 (6 skokov, 7 podaj), Zupan 4, Gabrovšek 16, Šantelj 4 (7 skokov), Blackshear