Pa smo Helios Sunsi le prišli do košarkarskega konca leta 2020. Sicer ni bil ravno tak, kot smo upali in pričakovali, je pa bil nekako v kontekstu letošnjega leta. Dramatičen, z vzponi in padci, nepredvidljiv. Deveta tekma v mesecu decembru je bila tudi najdaljša; da smo dobili zmagovalca, je bilo potrebno odigrati še dodatnih pet minut. Malce več sreče je bilo tokrat na strani domačih košarkarjev Term Olimia, odločil je nekdanji “barvar” Simo Atanacković s trojko 3 sekunde pred koncem.

Bine Prepelič

Domžalčani so po prvih desetih minutah prepričljivo vodili s 14:25 in kazalo je, da pot do zmage ne bo prav hudo naporna. Se pa s tem razumljivo niso strinjali košarkarji Podčetrtka, ki so z nepopustljivo igro do polčasa ujeli priključek (35:37), nato pa smo do konca spremljali izenačen obračun. Ekipi sta bili kar 16-krat rezultatsko poravnani, izkušeni Sandi Čebular, ki je v preteklosti tudi že nosil dres Heliosa, pa je bil tisti, ki je držal priključek z domžalskimi košarkarji.

V rednem delu je zadnji napad, pri rezultatu 64:64, pripadel Helios Sunsom. Do lepega zaključka je prišel Aljaž Bratec, a njegov “floater” zaključek ni zadel cilja. Čakalo nas je dodatnih pet minut igre, v katerih si nobena od ekip ni uspela priigrati otipljivejše prednosti. Ko je že kazalo, da znamo spremljati še drugi podaljšek, pa je izza črte 6,75m udaril Simo Atanacković. Njegova prva trojka na tekmi, iz petega poskusa. Po minuti odmora je imel Tadej Ferme še priložnost za morebitno izenačenje, a so mu domači dovolj dobro otežili met, tako da je zmaga ostala v Podčetrtku.

Daniel Vujasinović

Sandi Čebular je tekmo končal pri 17 točkah, 6 skokih in 7 podajah, 14 točk ter po 6 skokov in podaj pa je dodal Anže Cerkovnik. Na drugi strani je bil odličen Daniel Vujasinović, zaradi odsotnega Blaža Mahkovica tokrat tudi kapetan Sunsov, ki je dosegel 18 točk, temu pa dodal še 9 podaj. Tadej Ferme je pripseval 14 točk, Mihailo Sekulović (8 skokov) in Bine Prepelič (7 skokov) pa po 13.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Žal mi je, da leto zaključujemo s porazom. Namesto da bi začetno vodstvo še nadgradili, smo v nadaljevanju preveč popustili, kar so domači uspeli izkoristiti, za kar jim lahko samo čestitam. Za nami je naporen zaključek leta, mislim pa, da smo lahko zadovoljni z decembrskim izkupičkom, ki nas je popeljal proti vrhu lestvice. Na tem mestu naj vsem skupaj zaželim še prijeten vstop v novo leto, v upanju, da se bomo v letu 2021 kmalu lahko videli tudi na košarkarskih tekmah.”

Domžalčani so z desetimi zmagami in tremi porazi trenutno tretji v državnem prvenstvu, s tekmo manj od Podčetrtka, ki ima na drugem mestu enako število točk, ter zmago manj od prvouvrščene Krke. Naslednja tekma Helios Sunse čaka 9. januarja, ko v goste prihaja Zlatorog Laško.

1. SKL, zaostala tekma 6. kroga (Podčetrtek, 29. 12. 2020)

Terme Olimia Podčetrtek – Helios Suns 76:73 (14:25, 21:12, 17:11, 12:16, p.12:9)

Podčetrtek: Strnad 2, Škorjanc F., Bizjak, Švigelj Ž. 4, Sevšek, Škorjanc G. 6, Maček 13, Čebular 17 (6 skokov, 7 podaj), Cerkovnik 14 (6 skokov, 6 podaj), Švigelj A., Atanacković 11 (14 skokov), Vasilić 9 (7 skokov)
Helios Suns: Ferme 14, Morina 2, Mirtič, Orel, Bratec 5, Oman 8 (7 skokov), Šikanić, Sekulović 13 (8 skokov), Vujasinović 18 (9 podaj), Hirschmann, Prepelič 13 (7 skokov)