Helios Sunsi so zelo dobro odprli drugi turnir Lige ABA 2, ki se odvija v Banja Luki. Za oceno “odlično” je zmanjkal le zadeti zadnji met Daniela Vujasinovića, ki bi Domžalčanom prinesel zmago nad favoriziranim MZT Aerodromom iz Skopja. Tako pa so severnomakedonci slavili s tesnih 70:69.

Blaž Mahkovic

Za nekaj dobre volje v taboru Heliosa so včeraj poskrbeli rezultati zdravniških pregledov Mihaila Sekulovića, po katerih se je črnogorski center lahko pridružil soigralcem na turnirju v Bosni in Hercegovini, medtem ko so doma še vedno oboleli Aljaž Bratec, Urban Oman, Adrian Hirschmann in Tibor Mirtič. Zaradi zdesetkane zasedbe je trener Dejan Jakara proti močnemu MZTju, ki odkrito cilja na vrh lige, priložnost od prve minute dalje ponudil 18-letnemu Aneju Orlu in leto starejšemu Binetu Prepeliču, ki sta nato na parketu preživela kar 23 oz. 28 minut.

Košarkarji iz Skopja so bili v prvem polčasu napadalno super razpoloženi. Domžalčani niso veliko zaostajali, na 36:36 so uspeli celo izenačiti, a je MZT polčas zaključil s serijo 10:0. V drugih dvajsetih minutah so Helios Sunsi dvignili nivo igre v obrambi, in počasi, a vztrajno nižali zaostanek. Večinoma je imel MZT pripravljen odgovor, sama končnica pa je pripadla Domžalčanom. V zadnjo minuto in pol so Sunsi vstopili z zaostankom sedmih točk (62:69), potem pa so Blaž Mahkovic in Daniel Vujasinović s štirimi prostimi meti, ter Tadej Ferme z noro trojko 18 sekund pred koncem, poskrbeli za izenačenje na 69:69.

Taktična odločitev je bila osebna napaka v obrambi in potem zadnji napad, v katerem bi lovili prestižno zmago. Scenarij se je odvil odlično, Adem Mekić je za MZT zadel le en prosti met, v zadnjem domžalskem napadu pa je ob izteku igralnega časa žoga prišla do Vujasinovića, ki je imel iz kota dokaj odprt met, a je bila žoga za centimeter ali dva predolga. MZT Aerodrom je tako slavil s 70:69.

Blizu zmagi…

Mahkovic je 21 točkam dodal po 5 skokov in podaj, Ferme je dodal 13 točk, Reggie Keely pa je 12 točkam dodal še 6 skokov. Prvo ime MZT-ja je bil Olufemi Olujobi s 16 točkami in 4 podajami.

Daniel Vujasinović, Helios Suns: “V skrajšani rotaciji smo se proti močnemu MZTju odlično borili. Dali smo vse od sebe, a nam je na koncu zmanjkalo malo sreče. Nimamo kaj, glave gor, pa gremo po zmago v naslednji tekmi.”

Domžalčani ostajajo pri eni zmagi, naslednjo bodo lovili v četrtek, ko jih čaka spopad s Sutjesko iz Nikšića (ČG).

Liga ABA 2, 5. krog (Banja Luka, 20. 1. 2021)

Helios Suns – MZT Skopje Aerodrom 69:70 (19:23, 17:23, 10:12, 23:12)

Helios Suns: Ferme 13, Orel 3, Šikanić, Sekulović 10 (6 skokov), Joseph, Mahkovic 21 (5 skokov, 5 podaj), Vujasinović 5 (5 skokov, 6 podaj), Keely 12 (6 skokov), Prepelič 5 (7 skokov)
MZT: Krstevski 7, Gravett 8, Burnett 6, Ivanov, Nikolov 3, Olujobi 16, Magdevski 10 (6 skokov, 7 podaj), Mekić 6, Bojić 12 (5 skokov), Bakoč, Stojanovski 2, Karačić