Helios Sunsi so si že pred časom zagotovili mesto med najboljšimi petimi ekipami prvega dela državnega prvenstva oz. mesto v Ligi za prvaka, kamor se bo kmalu vključila tudi Cedevita Olimpija. Malce pozneje je to uspelo tudi tokratnim domžalskim nasprotnikom, košarkarjem GGD Šenčurja, kar je pomenilo, da ta medsebojni obračun nima posebne tekmovalne teže. Na koncu so bili malo bolj zbrani domači, morda pa tudi željni zmage, ki so slavili s 70:64.

Reggie Keely

Zadnje tri tekme prvega dela državnega prvenstva Helios Sunsom ne pomenijo veliko. Le še eno mesto je na voljo v Ligi za prvaka, o tem bosta odločala Šentjur in Podčetrtek, Domžalčani pa so si svoje mesto med najboljšimi zagotovili že pred časom. Ker bo šlo nato vse od začetka, “z nule”, so razultati teh zadnjih tekem povsem nepomembni, razen če bo kdo od trenerjev želel zadržati nivo sigurnosti ali samozavesti. Trener Heliosa Dejan Jakara se je po turnirju Lige ABA 2 odločil, da daljši počitek nameni prvemu organizatorju igre Danielu Vujasinoviću, ki ima težave s kolenom, da nekaj minut nameni tudi mlajšim košarkarjem ter da v pogon počasi vrne tiste, ki so bili v zadnjih tednih odsotni zaradi pozitivnih izvidov na Covid-19.

Anej Orel

Med mladimi je tokrat dobrih 20 minut za dokazovanje dobil 18-letni Anej Orel, ki je tekmo končal s po 6 točkami in skoki. Leto strejšega Bineta Prepeliča, na parketu je preživel skoraj 29 minut, ne postavljamo več v isti koš, saj je letos s svojimi predstavami že dokazal, da je enakovreden člen v rotaciji. Urban Oman, ki ga je s parketa za nekaj časa odstranil koronavirus, je v prvi tekmi po povratku dobil slabih 18 minut, v tem času pa dosegel 3 točke ter po 2 skoka in podaji.

Kar se tiče same tekme s Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo, domači so bili večino časa spredaj, Domžalčanom je pripadel le začetek druge in zaključek tretje četrtine, ko so za kratko prišli do vodstva. Nazadnje so bili spredaj v 32. minuti, pri rezultatu 56:57, potem pa so domači pokazali več zbranosti in tekmo odločili v svojo korist (70:64). Dino Murić je bil spet najbolj učinkovit košarkar Šenčurja s 16 točkami in 12 skoki, pri Sunsih sta prav tako po 16 točk dosegla Tadej Ferme in Reggie Keely (6 skokov).

Šenčurjani so s to zmago Domžalčane ujeli na lestvici (12 zmag, 4 porazi), kot rečeno, pa so eni in drugi že uvrščeni v Ligo za prvaka. Sunse do konca prvega dela čakata še dve tekmi, v soboto v Domžalah gostuje ECE Triglav, naslednjo sredo pa odhajajo v goste h Krki v Novo mesto.

1. SKL, 16. krog (Šenčur, 27. 1. 2021)

GGD Šenčur – Helios Suns 70:64 (21:15, 18:19, 14:19, 17:11)

Šenčur: Ivković, Rizvić H. 6 (5 skokov), Bubnić 10, Novak 8 (6 skokov, 7 podaj), Rojc 9, Murić 16 (12 skokov, 5 prid. žog), Martinčič 9, Kralj 5, Tešić, Daneu, Strmčnik 7
Helios Suns: Ferme 16, Orel 6 (6 skokov), Bratec, Oman 3, Šikanić, Sekulović 10 (5 skokov), Joseph 5, Mahkovic 6 (5 skokov), Hirschmann, Keely 16 (6 skokov), Prepelič 2 (7 skokov)