Oslabljeni Helios Sunsi so za konec prvega dela državnega prvenstva gostovali v Novem mestu in se dobro upirali favorizirani Krki, bili štiri minute pred koncem celo na -2, a je končnica pripadla domačim. Semafor je ob zadnji sireni kazal 80:70.

Blaž Mahkovic

Domžalčani so se Krkašem zoperstavili brez Daniela Vujasinovića (težave s kolenom), Aljaža Bratca (gleženj), Kaleba Josepha (viroza) in Tadeja Fermeta (posledice po hudem padcu na zadnji tekmi), Tibor Mirtič pa se šele vrača v pogon po okužbi s koronavirusom. Tudi zato je večino tekme na položaju organizatorja igre preživel kapetan Blaž Mahkovic, ki bi verjetno danes igral vseh 40 minut, če ne bi pred koncem napravil 5. osebne napake.

Novomeščani so bili v prvem polčasu neverjetno precizni pri metih iz razdalje (9/14, 64%), tudi zato so na glavni odmor odšli s prednostjo 49:37. Na začetku drugega polčasa so povedli celo za 20, 57:37, potem pa je sledila domžalska serija 17:2 za nekakšen povratek nazaj v tekmo. Domači so imeli sicer pripravljen odgovor, izkušena Rok Stipčević in Jure Škifić sta jih odpeljala nazaj do dvomestne prednosti (68:58).

Z nepopustljivo igro so se Helios Sunsi še uspeli približati na -2, 70:68, do konca pa štiri minute, za kaj več pa je nato zmanjkalo zbranosti. Dokončno je domžalske upe na zmago pokopal Miha Škedelj z dvema zaporednima trojkama, končalo pa se je z okroglih 80:70 za Krko.

Pri domačih so si točke lepo porazdelili, največ, 14, jih je prispeval Stipčević. Na drugi strani je končno v državnem prvenstvu spet zablestel Blaž Mahkovic, ki je 26 točkam dodal še 4 skoke in 5 podaj, blizu dvojnemu dvojčku pa je bil tudi Bine Prepelič s 14 točkasmi in 8 skoki.

Bine Prepelič, Helios Suns: “Na tekmo smo prišli močno oslabljeni predvsem na bekovskih položajih, vseeno pa nas je štab na do dobro pripravil, zato nismo imeli večjih težav z organizacijo igre. Čeprav smo večino časa zaostajali, smo se uspeli domačim v končnici približati le na dve točki zaostanka, potem pa nam je, verjetno zaradi utrujenosti, ravno toliko padla zbranost v obrambi, da so Krkaši z dvema trojkama tekmo odločili v svojo korist. Vseeno smo lahko s prvim delom prvenstva zadovoljni in optimistično gledamo v Ligo za prvaka.”

Bine Prepelič

Domžalčane zdaj čaka dolg tekmovalni premor, predvsem ker bi moral biti v naslednjih tednih na sporedu zaključek Pokala Spar, ki pa je zaradi epidemije koronavirusa prestavljen za nedoločen čas. Državno prvenstvo oz. točneje Liga za prvaka se bo nadaljevala konec februarja, naslednji ABA2 “mehurček” pa zna biti šele v začetku marca.

1. SKL, 18. krog (Novo mesto, 3. 2. 2021)

Krka – Helios Suns 80:70 (26:18, 23:19, 15:18, 16:15)

Krka: Stergar 4, Camphor 5, Stipčević 14, Vrabac 4, Barič 2, Kosi 7, Škifić 10, Škedelj 12, Lapornik 11 (5 skokov), Rebec, Vučetić, Milovanović11
Helios Suns: Mirtič, Orel 4, Bratec, Oman 2, Šikanić, Sekulović 13 (5 skokov), Mahkovic 26 (5 podaj), Hirschmann 9, Keely 2, Prepelič 14 (8 skokov)