Helios Sunsi so letos veliko lažje, predvsem pa mnogo prej kot v zadnjih sezonah, potrdili svojo uvrstitev med najboljše v državnem prvenstvu. Prvi del prvenstva so tako končali na 3. mestu, z enakim izkupičkom zmag in porazov kot drugouvrščeni GGD Šenčur. Prepričljivo je do prvega mesta prišla novomeška Krka, v Ligi za prvaka pa bomo spremljali še Rogaško in kot letošnje pozitivno presenečenje tudi Terme Olimia Podčetrtek.

Tem petim ekipam se bo v zgornjem delu tekmovanja pridružila še Cedevita Olimpija, ki bo imela vsaj v začetku zelo zgoščen urnik, z nastopanjem v Ligi ABA in evropskem pokalu EuroCup. Rezultati iz prvega dela se zaradi priključitve Olimpije seveda ne prenašajo, ekipe bodo tako še enkrat igrale po dvokrožnem sistemu in lovile čim boljši položaj pred četrtfinalom.

Helios Suns

Preostale štiri ekipe, Šentjur, Zlatorog Laško, Hopsi Polzela in ECE Triglav, gredo v Ligo za obstanek, ob že prej zaključeni zgodbi Koper Primorske, ki je predčasno izstopila iz tekmovanja. Rezultati prvega dela tekmovanja med omenjenimi ekipami se prenašajo. Ekipe bodo zaigrale v trokrožnem sistemu, najboljši dve ekipi v medsebojnih tekmah v prvem delu, Šentjur (6 zmag, 0 porazov) in Zlatorog (3 zmage, 3 porazi), pa bosta imela enkrat dodatno prednost domačega igrišča. Na koncu se bosta prvouvrščeni moštvi Lige za obstanek uvrstili v četrtfinale državnega prvenstva, o borbi za obstanek pa je trenutno še preuranjeno govoriti, glede na to, da 2. SKL ni v pogonu.

Domžalski košarkarji so lahko več kot zadovoljni s svojimi letošnjimi predstavami v prvem delu državnega prvenstva. V 16 tekmah, če že odštejemo obračune s Primorsko, ki so pri vseh ekipah zabeleženi z zmagami 20:0, so dosegli 11 zmag in 5 porazov. Dvakrat so morali priznati premoč izkušeni zasedbi GGD Šenčurja, po enkrat pa Krki, Podčetrtku in Rogaški. Seveda pa ti rezultati ne pomenijo čisto nič, saj se tekmovanje zdaj šele pravzaprav začenja. Težava za klube, mogoče kje na to gledajo tudi s pozitivnega kota, je trenuten tekmovalni premor. Obračuni Pokala Spar, ki bi se morali odvijati v teh dneh, so prestavljeni za nedoločen čas, čez dober teden dni pa sledi še reprezentančni premor. Domžalčani so tako zadnjo tekmo odigrali 3. februarja, v Novem mestu, kot zaenkrat kaže pa bodo naslednjo šele dobre tri tedne pozneje, 27. februarja, ko gostijo Podčetrtek. Aktivnosti v tem dolgem premoru bo treba skrbno načrtovati, narediti morebitne taktične popravke v igri, ob tem pa osvežiti igralce in jih hkrati tudi dobro pripraviti na drugo polovico sezone, ko Helios Sunse, poleg Lige za prvaka v državnem prvenstvu, čakata še vsaj dva “mehurčka” v Ligi ABA 2, prvi predvidoma že v začetku marca.