Helios Sunsi so s porazom odprli Ligo Nova KBM za prvaka. V Domžalah so še tretjič letos odigrali izredno izenačeno srečanje s Terme Olimia Podčetrtkom, sama končnica pa je pripadla gostom, ki so slavili s 65:72. Med barvarji je bil napadalno razpoložen le kapetan Blaž Mahkovic, ki je tekmo končal pri 21 točkah, kar pa je bilo za razpoložene termalce premalo.

Blaž Mahkovic

V prvem polčasu si nobena od ekip ni priigrala višje prednosti; prva četrtina je šla za dve točki na stran Podčetrtka (18:20), druga pa z enako razliko na stran Heliosa (14:12), tako da je bilo ob glavnem odmoru še vse poravnano. Podobno izenačeno srečanje smo spremljali vse do 25. minute, ko so gostje prvič resneje pobegnili, in kot se je izkazalo na koncu, je to tudi prelomilo tekmo oz. odločilo zmagovalca. Od domačega vodstva z 39:37, je Podčetrtek, predvsem po zaslugi nekdanjega košarkarja Heliosa Sima Atanackovića in mladega Tima Tomažiča, s serijo 15:2 odskočil na 41:52, pred zadnjimi desetimi minutami pa so imeli osem točk naskoka (46:54).

Domžalski trener Dejan Jakara je iskal razpoloženo peterko, a danes ob kapetanu Blažu Mahkovicu ni bilo košarkarja, ki bi se mu v napadu vsaj malo odprlo. Nekajkrat so se Domžalčani še uspeli približati na sedem točk zaostanka (51:58, 60:67), a so imeli košarkarji Term Olimia vsakokrat pripravljen odgovor. Na koncu so se, to je treba priznati, gostje z rezultatom 65:72 zasluženo veselili prve zmage v Ligi Nova KBM za prvaka.

Tadej Ferme

Pri Sunsih je Mahkovic 21 točkam dodal še 6 skokov, edini še točkovno dvoštevilčen je bil Tadej Ferme (12). Na drugi strani je Atanacković tekmo končal pri 20 točkah in 6 skokih, do dvojnega dvojčka (17 točk, 11 skokov) pa je prišel Anže Cerkovnik.

Blaž Mahkovic, Helios Suns: “Mislim, da so košarkarji Term Olimia zasluženo slavili. Mi smo sicer imeli kar nekaj odprtih metov, ki jih na žalost nismo izkoristili, a to ni glavni razlog za poraz. Mislim, da se že celo sezono mučimo z našo igro, ki nikakor ne steče tako kot bi morala. Kot da igramo v nekakšnem krču. Treba bo nekaj spremeniti, saj menim, da imamo v ekipi veliko neizkoriščenega potenciala.”

Domžalske košarkarje že jutri čaka pot v Sarajevo, kjer se bo prihodnji teden odvijal tretji letošnji turnir Lige ABA 2. Pomerili se bodo z Borcem iz Banja Luke (BiH), Podgorico (ČG) in Slobodo Užice (Srb). Naslednjo tekmo domačega prvenstva bodo odigrali 11. 3., ko v Domžale prihaja Cedevita Olimpija, Podčetrtek pa bo 6. 3. gostoval v Šenčurju.

Liga Nova KBM za prvaka, 1. krog (Domžale, 26. 2. 2021)

Helios Suns – Terme Olimia Podčetrtek 65:72 (18:20, 14:12, 14:22, 19:18)

Helios Suns: Ferme 12, Mirtič, Orel, Bratec 9, Oman, Sekulović 8 (5 skokov), Lorbek 6, Mahkovic 21 (6 skokov), Vujasinović, Hirschmann, Keely 1, Prepelič 8 (5 skokov)
Podčetrtek: Strnad 5, Škorjanc F., Boršič, Škorjanc G. 6, Maček 5, Čebular 3 (5 podaj), Cerkovnik 17 (11 skokov), Tomažič 10, Bizjak, Atanacković 20 (6 skokov), Vasilić 6