Helios Sunsi bodo naslednjih osem dni preživeli v prestolnici Bosne in Hercegovine, kjer se bo odvijal še tretji letošnji “mehurček” Lige ABA 2. Potem, ko smo lahko na prvih dveh turnirjih zgolj sanjali o kompletni domžalski zasedbi, je tokratno koronavirusno testiranje prižgalo zeleno luč za nastop vsem košarkarjem. Rezultatska pričakovanja so tudi zato lahko malo bolj optimistična, čeprav Domžalčane čakajo trije izredno zahtevni nasprotniki.

Dejan Jakara (foto: Liga ABA)

Borac iz Banja Luke (BiH), ki bo v ponedeljek, 1. marca, prvi nasprotnik Helios Sunsov, trenutno zaseda 4. mesto na lestvici (4 zmage/3 porazi), enak izkupiček ima osmouvrščena Podgorica (ČG), s katero se bodo Domžalčani pomerili v sredo, 3. marca, za konec tokratnega turnirja pa jih čaka še spopad z drugouvrščeno Slobodo iz Užic (Srb), ki je zaenkrat pri 5 zmagah in 2 porazih. Sonca imajo po prvih dveh turnirjih na računu le eno zmago, a so na obeh zaigrali močno oslabljeni. V isti sapi je treba dodati, da je liga letos zelo izenačena, en dobro odigran turnir pa bi lahko Domžalčane hitro pomaknil na višja mesta na lestvici.

Blaž Mahkovic (foto: Liga ABA)

V prvih dveh mehurčkih, na Zlatiboru in v Banja Luki, je bil glavno orožje Heliosa kapetan Blaž Mahkovic, ki je v povprečju dosegal po 21,2 točke, 4,2 skoka in 3,3 podaje na tekmo, po indeksu učinkovitosti (24,8) pa je trenutno 5. košarkar tekmovanja. Najboljša posameznika prvih domžalskih nasprotnikov v Sarajevu sta Tavarius Shine in Nikola Tanasković, prvi dosega po 17,7 točke in 9,0 skoka, drugi pa 17,5 točke in 9,5 skoka na tekmo. In prav v skoku bodo morali Domžalčani pokazati napredek glede na prva dva turnirja.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Ker bomo tokrat končno zaigrali v kompletni zasedbi, je glede na prva dva mehurčka, težko oceniti kaj lahko pričakujemo. Letošnje ABA2 tekmovanje je res močno in kvalitetno, številne ekipe pa so se pred drugo polovico sezone še dodatno okrepile, med njimi tudi banjaluški Borac. Igrajo zelo neugodno, z visokimi košarkarji, ki lahko zadanejo tudi iz razdalje in tako uspešno širijo teren. Imajo nekaj izkušenih košarkarjev, ki so igrali že ABA1, v zadnjem času pa so že tako močni zasedbi dodali še dva kvalitetna igralca. Mi nimamo kaj kalkulirati, če se želimo pomakniti po lestvici navzgor, nam štejejo le zmage.”

Ponedeljkova tekma proti Borcu je na sporedu že ob 12.00, vse obračune Helios Sunsov iz Sarajeva pa si boste lahko ogledali v prenosu na TV Arena Sport.