Domžalski košarkarji so v letošnjem tretjem mehurčku Lige ABA 2 pustili dober, pravzaprav odličen vtis. A kaj, ko zgolj vtis ne prinaša točk. V treh izenačenih tekmah Helios Sunsi žal niso izkoristili nobene priložnosti za zmago, tako da ostajajo pri dnu prvenstvene razpredelnice. Glavna slabost v domžalski igri pa več kot očitna, v vseh treh obračunih je bila pri varovancih Dejana Jakare igra v zadnjih četrtinah enostavno premalo učinkovita.

Dejan Jakara (foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović)

Začetek proti Slobodi Užice je bil, spet, obetaven. Razpoložena sta bila Blaž Mahkovic in Mihailo Sekulović, rezultat prve četrtine (21:13) pa je postavil Bine Prepelič. Slabe štiri minute pred glavnim odmorom je domžalska prednost znašala že +11, 33:22, a so košarkarji Slobode, z delnim izidom 24:3 v zaključku druge in začetku tretje četrtine, prišli do vodstva s 36:46. Odgovornost je nato prevzel kapetan Mahkovic in dosegel 14 zaporednih domžalskih točk ter se Slobodi v 27. minuti približal zgolj na točko zaostanka, že v naslednjem napadu pa je Urban Oman poskrbel za novo vodstvo (52:51).

Po štirih točkah mladega Tiborja Mirtiča in še eni trojki Mahkovica, so Helios Sunsi šest minut pred koncem vodili z 71:63, in kazalo je, da bo šla končno ena končnica tudi na domžalsko stran. Joj, kako smo se motili. Po minuti odmora na zahtevo Oliverja Popovića, trenerja Slobode, so se njegovi varovanci vrnili v igro s serijo 10:0, Domžalčanom pa se je v napadu povsem zaustavilo. Pravzaprav je Sloboda tekmo zaključila z neverjetnim delnim izidom 21:4 in tako posula še nekaj soli na domžalske rane. Na koncu je semafor kazal 75:84 za Užičane.

Blaž Mahkovic (foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović)

Mahkovic je bil odličen s 34 točkami ter 5 skoki in 5 podajami, a tudi on v končnici ni uspel nagniti tehtnice na stran Heliosa. Košarkarji Slobode so si točke bolj enakomerno porazdelili, Aleksa Stepanović jih je dosegel 16, po 14 sta jih dodala Igor Čvorović (8 skokov) in Đorđe Pažin.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Tokratne tekme sicer ni odločila ena sama žoga, kot je bilo to proti Podgorici. Je pa zgledalo, kot da smo se pet minut pred koncem odločili, da tega obračuna ne moremo dobiti. Slobodi čestitke za zmago. Mi v sami končnici nismo imeli pravega odgovora na njihovo agresivno obrambo.”

Helios Sunsi ostajajo na dnu lestvice, z eno zmago in devetimi porazi ter z minimalnimi možnostmi, da bi se na četrtem turnirju še lahko rešili boja za obstanek, ki čaka zadnje štiri ekipe. Omenjeni zadnji mehurček bo konec marca na Zlatiboru, do takrat pa Domžalčane čaka še kar nekaj tekem Lige Nova KBM za prvaka, prva v četrtek, 11. 3., s Cedevito Olimpijo.

Liga ABA 2, 10. krog (Sarajevo, 6. 3. 2021)

Helios Suns – Sloboda Užice 75:84 (21:13, 15:21, 24:23, 15:27)

Helios Suns: Ferme 11, Mirtič 4, Orel, Bratec 2, Oman 9 (5 prid. žog), Sekulović 6 (5 skokov),  Lorbek, Mahkovic 34 (5 skokov, 5 podaj), Vujasinović 1 (6 podaj), Hirschmann, Keely 2, Prepelič 6 (7 skokov)
Sloboda: Tejić, Simić 6, Ilkić 8, Ćubić 12, Stepanović 16, Tadić 4, Nikolić 7 (7 skokov), Ilić 3, Matović, Čvorović 14 (8 skokov), Vojinović, Pažin 14