Domžalčani bodo lahko na zadnji turnir Lige ABA 2 odšli precej bolj sproščeni, potem ko so v državnem prvenstvu, na neugodnem parketu v Rogaški Slatini, prikazali eno boljših predstav v letu 2021 in ugnali v Ligi za prvaka še neporaženo Rogaško s 83:80. Blestel je 18-letni Tibor Mirtič.

Tekmo so bolje odprli košarkarji Rogaške in predvsem na račun natančnih metov izza črte 6,75m hitro povedli z 20:13, a sta nato Blaž Mahkovic in Mihailo Sekulović poskrbela, da razlika pred prvim odmorom ni bila previsoka (20:18). Z zabijanjem Reggija Keelyja so Helios Sunsi prišli do delnega rezultata 11:0, potem pa je Luka Igrutinović le prebudil soigralce pri Rogaški, ki so ob polčasu vodili za 3, 36:33.

Helios Suns

Pot k zmagi so Domžalčani tlakovali v tretji četrtini, v kateri je blestel Mahkovic, pridružil se mu je še Tadej Ferme, z odlično igro pa je nadaljeval tudi 18-letni Tibor Mirtič. S 26:15 so “barvarji” dobili ta del igre, povedli z 59:51 in prednosti niso več izpustili z rok.

Po novem zabijanju Keelyja, ki ga je v naslednjem napadu oplemenitil še s trojko, je domžalska prednost na začetku zadnje četrtine narasla na +11, a se varovanci trenerja Damjana Novakovića niso predali. Predvsem David Gabrovšek, ki je sicer prve košarkarske korake naredil prav v Domžalah, je s sedmimi zaporednimi točkami domače, slabe štiri minute pred koncem, pripeljal na -4, 69:73, a sta Daniel Vujasinović in Aljaž Bratec poskrbela, da do preobrata ni prišlo. Končni rezultat 80:83 je nekaj sekund pred koncem s trojko postavil Igrutinović.

Pri domačih je David Nichols tekmo končal pri 18 točkah, dve manj je dodal Gabrovšek. Prvi strelec Sunsov je bil kapetan Mahkovic z 20 točkami, statistično najboljši posameznik pri Heliosu pa je bil Mirtič s 15 točkami, 6 skoki in statističnim indeksom 22.

Tibor Mirtič

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitam fantom za zmago, predvsem pa za način kako so odreagirali po težki tekmi v Novem mestu. Kljub temu, da je za nami naporno obdobje, v katerem smo sicer igrali dobro, a nam je na koncu vedno nekaj zmanjkalo, so fantje našli način, kako stopiti skupaj. Sedaj nas spet čakajo težke tekme v ABA2 mehurčku, tako da je današnja predstava odlična popotnica za izpolnitev naših skritih ciljev, ki smo si jih postavili za turnir na Zlatiboru.”

Domžalčane torej že jutri čaka vožnja na Zlatibor, v Srbijo, kjer jih prihodnji teden čakajo še zadnje tri tekme rednega dela Lige ABA 2. Pravi čudež bi se moral zgoditi, da bi se izognili zadnjemu izločilnemu turnirju, ki bo eno ekipo vsaj za eno sezono oddaljil od tega tekmovanja, lahko pa Helios Sunsi z dobrimi predstavami pridejo do prepotrebne samozavesti za odločilni del sezone.

Liga Nova KBM za prvaka, 4. krog (Rogaška Slatina, 20. 3. 2021)

Rogaška – Helios Suns 80:83 (20:18, 16:15, 15:26, 29:24)

Rogaška: Čevizović, Močnik, Božak, Vujačić 6 (5 podaj), Fistrič, Sivka, Nichols 18, Igrutinović 14, Zupan 3, Gabrovšek 16 (5 skokov), Šantelj 10 (8 skokov), Blackshear 13
Helios Suns: Ferme 12 (8 podaj), Mirtič 15 (6 skokov), Orel, Bratec 7, Oman, Šikanić, Sekulović 8 (6 skokov), Lorbek, Mahkovic 20, Vujasinović 10, Hirschmann, Keely 11