Že nekajkrat so bili Domžalčani blizu zmagi v letošnji sezoni Lige ABA 2, enako pa je bilo tudi tokrat. Pravzaprav so zadnjo minuto in pol naredili nekaj napak, ki so Rabotnički porinili v prednost, vseeno pa je kapetan Blaž Mahkovic prevzel odgovornost v zadnjem napadu, sekundo pred koncem prišel do levega polaganja, a žoga ni hotela skozi obroč. Rabotnički je slavil za točko, s 66:67.

Domžalski košarkarji so tekmo dobro odprli in bili večino s točkami skromno podprte prve četrtine v ospredju, na prvi odmor pa odšli s prednostjo 14:12. Rabotnički je v nadaljevanju polčasa vajeti igre prevzel v svoje roke, v raketi je koš Helios Sunsov polnil Ljubomir Mladenovski, ki se ga spomnimo še iz dresa ljubljanske Ilirije, z razdalje pa je zadeval slovenski ostrostrelec Mirko Mulalić, ki je k Rabotničkemu prišel sredi letošnje sezone, pred tretjim ABA2 turnirjem. Domžalčani so tako ob polčasu zaostajali z 31:38, potem ko je tik pred sireno zaostanek znižal Tibor Mirtič.

Blaž Mahkovic (foto: Liga ABA / Dragana Stjepanović)

V prvi polovici tretjega dela igre je Rabotnički uspešno ohranjal svojo prednost, so se pa Helios Sunsi nato pred zadnjo četrtino le uspeli malce bolj približati, s štirimi zaporednimi točkami Mirtiča so na zadnji odmor odšli z zaostankom treh točk (49:52). Pozitiven niz so Domžalčani prenesli tudi v začetek zadnje četrtine in s trojko Urbana Omana povedli s 56:54. Moment je bil na strani “barvarjev”, ki so držali točko ali dve prednosti, po trojki Tadeja Fermeta pa so minuto in pol pred koncem povedli s 66:63. Sledili sta dve domžalski napaki pri podajah, po katerih je Rabotnički povedel za točko (66:67), zadnji napad pa je vseeno pripadel Heliosu. Odgovornost je prevzel Blaž Mahkovic, sekundo do konca prišel do lepega prodora na levi strani, a je bil njegov zaključek za odtenek premočan, žoga pa žal ni šla skozi obroč.

Ravno Mahkovic je bil prvi strelec domžalske ekipe s 16 točkami, temu je dodal še 7 podaj, odličen je bil tudi 18-letni Mirtič s 13 točkami. Pri Rabotničkemu je bil z 21 točkami najboljši Filip Bundović, točko manj in kar 14 skokov pa je dodal Mladenovski.

Dejan Jakara (foto: Liga ABA / Dragana Stjepanović)

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Težko je, ker že nekako glave kar pričakujejo takšen zaključek tekme. Danes smo izgubljali preveč žog, predvsem na samem koncu in pa v drugi četrtini, ko smo jim dovolili, da se malce odlepijo. Za razliko od preteklih tekem smo tokrat dobili drugi polčas, nam je pa ogromno težav pod obročem povzročal Bundović. Mahkovic je na koncu napravil vse, kar je bilo treba, dobil nase počasnejšega igralca, a enostavno nam manjka tisti kanček sreče. Verjamem, da se nam bo to enkrat vrnilo, ko bo najbolj potrebno. Fantom nimam kaj zameriti, delamo dalje in se pripravljamo na play-out turnir.”

Helios Sunse, ki bodo redni del tekmovanja zaključili na zadnjem mestu, v tem mehurčku čaka še ena tekma, v soboto se bodo ob 21. uri pomerili z Lovćenom iz Cetinja (ČG).

Liga ABA 2, 12. krog (Zlatibor, 25. 3. 2021)

Helios Suns – Rabotnički Skopje 66:67 (14:12, 17:26, 18:14, 17:15)

Helios Suns: Ferme 6 (5 skokov), Mirtič 13, Orel, Bratec 7, Oman 6, Šikanić, Sekulović 8 (9 skokov), Lorbek, Mahkovic 16 (7 podaj), Vujasinović 5, Hirschmann, Keely 5
Rabotnički: Thornton 4, Boshalevski, Mulalić 12, Mladenović 2, Nikolovski, Srbinoski, Mladenovski 20 (14 skokov), Bundović 21 (6 skokov), Efremovski 3, Pitts 5