Domžalski košarkarji, čeprav močno oslabljeni, so v 9. krogu Lige Nova KBM za prvaka na domačem parketu dokaj prepričljivo ugnali zasedbo Rogaške, s katero so letos že odigrali nekaj noro izenačenih srečanj. Čeprav so gosti močno dobili skok, pa so bili Helios Sunsi precej bolj precizni pri metu iz razdalje, kar je na koncu tudi odločilo tekmo v domžalsko korist.

Aljaž Bratec je z 20 točkami dosegel svoj letošnji strelski rekord.

Trener Dejan Jakara se je moral tekme lotiti brez izkušenih Daniela Vujasinovića in Mihaila Sekulovića ter mladih Bineta Prepeliča in Tiborja Mirtiča, ki jih še vedno mučijo takšne in drugačne poškodbe. To pa vseeno ni zmotilo začetnega ritma Domžalčanov, ki so s petimi zadetimi trojkami (Bratec in Oman po 2, Mahkovic 1) prvo četrtino dobili s 25:14. Do glavnega odmora se je Rogaška uspela približati; z razpoloženim Davidom Gabrovškom, ki je prve košarkarske korake naredil v Domžalah, je semafor po dvajsetih minutah igre kazal 34:30 v korist Heliosa.

Blaž Mahkovic je bil s 23 točkami in 9 skoki prvo ime tekme proti Rogaški.

Energija na obeh klopeh je bila tokrat izvrstna, eni in drugi so skakali ob vsaki dobri potezi soigralcev, domžalčane pa je dodatno podžgal še obisk “prenovljene” uprave podjetja Helios ter predsednika kluba Guntherja Veska. Sredi tretje četrtine, po trojki Tadeja Fermeta, je domžalska prednost spet znašala +10, 46:36, s koši Aljaža Bratca pa je bila taka tudi pred začetkom zadnjih desetih minut (56:46). Ko je nekdanji “barvar” Leon Šantelj v 35. minuti znižal na 60:54, je trener Jakara odreagiral z minuto odmora, nato pa sta stvari na svoje mesto postavila Ferme in kapetan Blaž Mahkovic. Ko je bilo tri minute pred koncem že +14, je bila tekma praktično odločena. Gostje so sicer še poskusili z zadnjim jurišem, prišli do 69:63, za kaj več pa so bili Helios Sunsi tokrat enostavno premočni.

Pri domačih je Mahkovic tekmo končal pri 23 točkah in 9 skokih, Bratec je z 20 točkami dosegel letošnji strelski rekord, Ferme je dodal še 14 točk in 7 podaj. Edini resno razpoložen pri Rogaški je bil Gabrovšek z 21 točkami in 7 skoki.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Tokrat lahko fantom pošteno čestitam za zmago. S takim pristopom in tako energijo lahko na domačem parketu premagamo vsakega nasprotnika.”

Domžalčani v izredno izenačeni Ligi za prvaka trenutno zasedajo 3. mesto, z eno zmago in tudi eno odigrano tekmo manj od vodilne Rogaške. Do konca jih čakata še gostovanji pri Šenčurju (ponedeljek, 26. 4.) in Podčetrtku (sreda, 28. 4.) ter domača tekma s Krko (sobota, 1. 5.).

Domžalskim košarkarjem so zaploskali tudi odgovorni pri podjetju Helios.

Liga Nova KBM za prvaka, 9. krog (Domžale, 23. 4. 2021)

Helios Suns – Rogaška 73:66 (25:14, 9:16, 22:16, 17:20)

Helios Suns: Ferme 14 (7 podaj), Mirtič, Orel, Bratec 20, Oman 11 (5 skokov), Šikanić, Lorbek (6 skokov), Mahkovic 23 (9 skokov), Vujasinović, Hirschmann 1, Keely 4 (5 skokov), Prepelič
Rogaška: Čevizović, Božak 7, Vujačić 2, Fistrič, Sivka, Nichols 7 (5 podaj), Igrutinović 6, Zupan 9 (9 skokov), Gabrovšek 21 (7 skokov), Šantelj 10 (7 skokov), Blackshear 4