Tokratni obračun s Krko je odločal, katera od obeh ekip bo v četrtfinalne boje krenila iz drugega in katera iz četrtega mesta. Če je bilo po prvem polčasu še nekaj upanja, da bi lahko bili Domžalčani višjeuvrščeno moštvo, pa je kapetan Krke Luka Lapornik poskrbel, da je prepričljiva zmaga odšla v Novo mesto. Helios Sunsi se bodo tako v četrtfinalu pomerili s sosedskim Šenčurjem, prva tekma bo v Domžalah že v torek.

Blaž Mahkovic

Začetek je bil na obeh straneh precej zaspan, tako je bilo na sredi prve četrtine komaj 6:5 za Krko, z dvema zadetima trojkama kapetana Luke Lapornika pa so gosti po desetih minutah igre vodili z 11:17. Malo več so Domžalčani pokazali v 2. četrtini, ki so jo dobili za točko (17:16), ob glavnem odmoru pa zaostajali z 28:33.

Domači so dobro odprli drugi polčas, izenačili na 33:33, potem pa je s svojim šovom pričel oz. lahko rečemo tudi še bolj očitno nadaljeval Lapornik. S štirimi trojkami je Krki pomagal do serije 18:2 za prepričljivih 35:51, od česar si košarkarji Heliosa niso več opomogli. Pred zadnjo četrtino so sicer znižali na 49:60, a so gostje brez težav držali varno razdaljo vse do zadnje sirene in tekmo dobili s 54:76.

Reggie Keely

Prvi strelec Sunsov je bil Reggie Keely s 15 točkami, dve manj je prispeval Blaž Mahkovic. Na drugi strani je blestel Lapornik s 26 točkami, zadel je kar 7 trojk iz devetih poizkusov.

Urban Oman, Helios Suns: “Vedeli smo, da bo tekma naporna, fizično in tudi taktično. Enostavno nas je v drugem polčsu presekala serija odprtih metov Lapornika in Krke, na katero nismo imeli več odgovora. Ligo za prvaka tako končujemo na četrtem mestu, cilj je s prednostjo domačega terena v četrtfinalu izpolnjen. Serija s Šenčurjem zagotovo ne bo lahka, naša cilj pa je seveda polfinale.”

Domžalčani so torej Ligo Nova KBM za prvaka končali na 4. mestu z izkupičkom petih zmag in petih porazov, v četrtfinalu pa se bodo pomerili s Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo, ki je danes v neposrednem obračunu za 5. mesto ugnal Terme Olimia Podčetrtek. Preostali pari četrtfinala so Cedevita Olimpija – Hopsi Polzela, Krka – Šentjur in Rogaška – Terme Olimia, prve tekme bodo na sporedu že v torek.

Liga Nova KBM za prvaka, prestavljena tekma 7. kroga (Domžale, 1. 5. 2021)

Helios Suns – Krka 54:76 (11:17, 17:16, 21:27, 5:16)

Helios Suns: Ferme 3, Mirtič, Orel, Bratec 9, Oman 2, Šikanić, Sekulović 6, Lorbek 1, Mahkovic 13, Vujasinović 3, Hirschmann 2, Keely 15
Krka: Medved, Stergar 2, Stipčević 11, Barič 7, Kosi 10 (5 skokov), Škifić 8 (5 skokov), Škedelj 2 (8 skokov), Lapornik 26 (5 skokov), Rebec 4, Vučetić 6