Naša mladinska ekipa Helios Suns Matica MB (letniki 2002 in ml.) je osvojila 3. mesto v letošnjem U19 državnem prvenstvu, potem ko je na zaključnem turnirju v Kranju v obračunu za bron brez večjih težav ugnala domači ECE Triglav. Anej Orel je bil izbran v najboljšo peterko turnirja.

Tekme za 3. mesto so ponavadi najtežje, saj se merita ekipi, ki sta svoje sanje o naslovu pustili v polfinalu. Tam Triglavani proti Krki niso imeli pretiranih možnosti, med tem ko so Helios Sunsi vse do konca dihali za vrat glavnim favoritom, Cedeviti Olimpiji. In zato je pred vsakim obračunom za bron bolj pomembno, kako se ekipa uspe psihološko pobrati po razočaranju, kot pa taktična priprava na nasprotnika. In našim fantom je to očitno odlično uspelo!

Energija. Strast. Veselje.

Maksimalna zavzetost od prve minute ter ogromno energije na in ob parketu, tako da tudi rezultat ni mogel izostati. Dobljena prva četrtina z 21:6, nato pa zbrano kontroliranje rezultata oz. razlike, ki se je sicer sredi 2. četrtine spustila “le” na +8 (16:24), a je bilo že ob polčasu udobnih +18 (26:44), potem ko so mlada sonca prvo polovico tekme zaključila s serijo 11:2.

Po trojki Tiborja Mirtiča je razlika sredi 3. četrtine narasla že na 23 točk, 36:59, piko na i pa sta na začetku zadnjega dela igre postavila še Anej Orel in Tim Šujica, ki sta v kali zatrla še zadnji poizkus domačih po morebitnem preobratu. Končalo se je s prepričljivo domžalsko zmago z 58:82, za katero je Orel prispeval 22 točk in 6 skokov, 12 točk in 5 skokov je dodal Šujica, 11 točk in 6 skokov Mirtič, po 10 točk pa sta dosegla še Žiga Ferjančič in Alen Zulić. Pri domačem Triglavu je s 23 točkami in 8 skoki izstopal Lovro Urbiha.

3. mesto v državnem prvenstvu U19 za sezono 2020/21.

Jure Močnik, trener Helios Suns Matica MB: “Vsa čast fantom, da so se po polfinalnem porazu pobrali in vseh 4o minut odigrali s tako energijo. Skozi celotno sezono so kazali, da so iz pravega materiala, zato jim lahko le iskreno čestitam za ta rezultat. Zahvalil bi se svojemu štabu, Dejanu Čikiću za pomoč skozi celotno sezono, Gašperju Šolnu za odlično telesno pripravo igralcev in marsikateri psihološki dodatek, Janezu Konjarju in vsem preostalim trenerjem v klubu, ki že vsa leta odlično delajo. Ob dobrih pogojih, ki jih imamo v klubu na voljo, pa seveda ne bi šlo brez podpore staršev, tako da tudi njim velika hvala.”

Anej Orel, član najboljše peterke zaključnega turnirja.

Mladi Helios Sunsi so tako osvojili končno 3. mesto v Sloveniji, kar je lepa nagrada za celoletno trdo delo, ki je bilo nekajkrat grobo prekinjeno zaradi epidemije koronavirusa. Naslov državnih prvakov je romal v Ljubljano, v finalu je bila Cedevita Olimpija z visokih 98:56 boljša od novomeške Krke. Najboljši posameznik zaključnega turnirja je postal Dan Duščak (Olimpija), poleg njega pa so bili v najboljšo peterko izbrani še Luka Ščuka (Olimpija), Rok Zaman (Krka), Lovro Urbiha (Triglav) in seveda naš Anej Orel, ki je odigral resnično izvrsten finalni turnir, na katerem je povprečno dosegal po 21,0 točke in 7,7 skoka na tekmo.

1. SKL U19, zaključni turnir (Kranj, 16. 5. 2021)

ZA 3. MESTO
ECE Triglav – Helios Suns Matica MB 58:82 (6:21, 20:23, 19:18, 13:20)

FINALE
Krka – Cedevita Olimpija 56:98 (18:30, 10:21, 16:20, 12:27)