Potem, ko smo se pred dvemi tedni veselili 3. mesta v mladinskem U19 državnem prvenstvu, so nas z odlično odigranim zaključnim turnirjem državnega prvenstva U17 razveselili tudi košarkarji kadetske ekipe Helios Suns A. Ti so lahko ponosni na doseženo 2. mesto in srebrne medalje, so pa bili pred zadnjimi desetimi minutami finalne tekme proti Jančam RIKO celo zelo blizu zlata. A so nato žal ujeli letošnji članski sindrom Helios Sunsov, tisti, s katerim močno popustiš v zadnji četrtini…

Na zaključnem turnirju, ki se je tokrat v odličnem navijaškem vzdušju odvijal v Ajdovščini, so se Helios Sunsi v finalu pomerili z ekipo Janče Riko; Domžalčani so v polfinalu ugnali domačine, Leone Ajdovščino, Janče pa so bile v ljubljanskem derbiju boljše od Cedevite Olimpije A. Zanimivo, obe ekipi sta v tem letniku v finalu udarili že pred dvemi leti v kategoriji U15, takrat so bili bolj uspešni košarkarji Heliosa.

Helios Suns U17 A, 2. mesto v Sloveniji!

Mladi domžalski košarkarji so bili tudi tokrat prvih 30 minut finala precej boljši nasprotnik od Janč Riko, morda je škoda le ta, da niso dobre igre nadgradili še z bolj prepričljivim vodstvom, ki je pred zadnjo četrtino znašalo +12, 37:49. Potem pa so zadnji del tekme odprli z nekaj nepotrebnimi napakami in nasprotna ekipa je na krilih glasnih navijačev poletela; razlika se je manjšala iz minute v minuto, pomagale niso niti minute odmora domžalskega trenerja Dejana Čikića. Če dodamo še težave z osebnimi napakami, je bil to popoln recept za preobrat Janč. Ti so zadnjo četrtino dobili kar z 29:7 in se s končnih 66:56 veselili naslova državnih prvakov. Kot zanimivost, pri Jančah je na parket stopilo le 6 košarkarjev, od tega je eden igral zgolj minuto in pol, kar 28 točk pa so Ljubljančani dosegli po domžalskih izgubljenih žogah, ki jih je bilo tokrat res preveč (32).

Jan Zemljič, najboljši podajalec in član najboljše peterke zaključnega turnirja U17.

Prvo ime Janč je bil z 21 točkami in 13 skoki Arne Osojnik, ki je bil hkrati tudi najboljši strelec in skakalec zaključnega turnirja ter dobitnik nagrade MVP. Kapetan Helios Sunsov, Jan Zemljič, je postal najboljši podajalec turnirja, skupaj z Luko Lampretom (Janče), Tilnom Malovčičem (Olimpija) in Martinom Gerbcem (Ajdovščina) pa sestavljata tudi najboljšo peterko turnirja. Prvi strelec Domžalčanov v finalu je bil Jan Brkič Štebe s 14 točkami. V napeti tekmi za 3. mesto je Cedevita Olimpija A s 67:60 ugnala Leone Ajdovščino.

Dejan Čikić, trener Helios Sunsov: “Sicer na koncu ostaja grenak priokus zaradi edinega poraza letoa, kljub temu pa lahko ocenim, da so fantje tekom te malo drugačne sezone precej napredovali in da je to drugo mesto izreden rezultat, ki je posledica našega načrtnega dela v mlajših kategorijah. Ker gre za pretežno domačo zasedbo, gredo čestitke vsakemu trenerju, ki je v prejšnjih letih delal s fanti, saj je čisto vsak pustil svoj doprinos. Konec koncev gre tudi za zelo zanimivo generacijo, v kateri se skriva precej potenciala, na katerega lahko računamo v prihodnje.”

1. SKL U17, zaključni turnir (Ajdovščina, 13. 6. 2021)

FINALE

Janče RIKO – Helios Suns A 66:56 (16:19, 7:11, 14:19, 29:7)

ZA 3. MESTO

Cedevita Olimpija A – Leone Ajdovščina 67:60 (13:14, 15:11, 15:21, 24:14)