V teh dneh lahko vsi uživamo v košarkarskih predstavah slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Tokiu. Je pa ravno zaradi odličnih iger na Japonskem kar malce potiho šel mimo dosežek reprezentance U20, fantov letnika 2001 in ml., ki je tudi z nekaj “domžalskega” prispevka prišla do enega največjih dosežkov slovenskih mlajših reprezentanc, mesta med najboljšimi tremi ekipami v Evropi.

Slovenija U20 s slavjem na Kreti do mesta med tremi najboljšimi reprezentancami Evrope. (foto: Fiba)

Letošnji tekmovalni sistem evropskih prvenstev mlajših reprezentanc pod okriljem FIBA je bil zaradi situacije s Covid-19 spremenjen oz. prilagojen. Namesto klasičnih evropskih prvenstev so v vseh treh kategorijah, U20, U18 in U16, organizirani t.i. Challengerji. V A diviziji je 18 ekip razdeljenih v tri skupine po 6 reprezentanc, vsaka skupina igra tekme na svoji lokaciji, končni zmagovalec Challengerja pa je medalist, torej ena od treh najboljših ekip v Evropi.

Slovenija U20 je svoj Challenger odigrala na Kreti, kjer je po vrsti premagala Belgijo (74:59), Ukrajino (81:61), Izrael (69:59), Rusijo (83:57) in v neposrednem obračunu za osvojitev turnirja še domačo Grčijo (84:63). Na turnirju v Brnu je domača Češka presenetila favorizirano Španijo, turnir v prestolnici Gruzije pa je neporažena zaključila Francija. Ta slovenska generacija fantov rojenih v letu 2001 in mlajših je pred dvema letoma že osvojila bron na EP U18, tokrat je bila pod vodstvom trenerja Dejana Jakare, sicer trenerja Helios Sunsov, praktično nezaustavljiva. Dodaten domžalski pridih v ekipi sta bila člana Helios Sunsov Bine Prepelič in Uroš Šikanić ter otrok domžalskega kluba Rok Radović, trenerju Jakari pa je poleg Nejca Kobala iz novomeških Trotov ob igrišču pomagal tudi Gašper Papež, vodja pionirskega pogona pri Helios Sunsih.

Slovensko slavje na Kreti. (foto: Fiba)

Po statističnem indeksu je bil Bine Prepelič prvo ime ekipe, v povprečju je ta znašal 16,0 na tekmo. Strelsko je z 18,4 točke na tekmo izstopal Gregor Glas, ki je postal tudi MVP turnirja, prvi skakalec ekipe je bil Rok Radović s povprečno 8,8 skoka, prvi podajalec pa Mengšan Dan Duščak s 7,8 podaje na tekmo.

Dejan Jakara, Slovenija U20: “Karakterno so fantje izjemno tekmovalni, med sabo zelo povezani, nikomur ne želijo priznati, da je boljši. Mislim, da smo se v štabu z njimi odlično ujeli, da smo razumeli, kaj želijo, oni pa so sprejeli naše želje in ideje. Medalja je na koncu več kot zaslužena. Po šoku sredi priprav, ko smo zaradi poškodbe ostali brez enega najpomembnejših členov, Žige Samarja, smo morali malce spremeniti sistem igre, so pa fantje po pripravljalnih tekmah s Poljsko in potem po otvoritvenem obračunu z Belgijo začeli verjeti, da smo na pravi poti. Vedeli smo, da smo taktično dobro pripravljeni, vseeno pa nisem pričakoval take dominance fantov, predvsem pa ne takega šova, ki so ga pripravili na vsaki tekmi. Nisem še imel priložnosti voditi zasedbe, znotraj katere bi vladala taka kemija.

Dejan Jakara, trener Slovenije U20 in Helios Suns. (foto: Fiba)

Zahvalil bi se pomočnikoma Nejcu Kobalu in Gašperju Papežu za vse analize in taktične priprave, ter hkrati tudi za vso psihološko delo izven parketa, pri čemer sta imela prste vmes tudi Anže Zdolšek in Andrej Potrata. Prvi je poskrbel še za odlično fizično pripravo igralcev, pri čemer mu je pomagal še David Drame, drugi pa za hitro reševanje rahlih bolečin. Za nasvete hvala tudi dr. Tadeju Jugu, velika zahvala pa gre seveda Mirku Jurjavčiču in Košarkarski zvezi Slovenije za odlične pogoje za delo ter vso ostalo podporo.”

Gregor Glas, kapetan Slovenije U20: “Za vsakega posameznika je bil Challenger na Kreti super izkušnja. Poleg poškodovanega Žige Samarja, ki je moral ostati doma, se na kupu ne bi moglo zbrati dvanajst boljših fantov, povezali smo se bolj kot nikoli prej in mislim, da se je to opazilo tudi na igrišču. Pravzaprav je velika škoda, da se ni igralo pravo evropsko prvenstvo, kjer bi hrabro napadali najvičja mesta.”

Bine Prepelič, Slovenija U20: “V Grčijo smo se odpravili z enim samim ciljem, to je osvojitev turnirja. Vedeli smo, da nas čaka naporen ritem tekem, saj smo jih šestih dneh odigrali kar pet. Kljub krajšemu času za analizo nasprotnikov, smo z borbenostjo, zbranostjo in predvsem velikim ekipnim duhom dobivali tekmo za tekmo in tako naš cilj proti domačinom, na zadnji dan turnirja, tudi uresničili.”

Zadovoljstvo Bineta Prepeliča ob končnem slavju. (foto: Fiba)

Uroš Šikanić, Slovenija U20: “Trdo delo skozi celotne priprave se je poplačalo. S kvaliteto, ki jo premore ta ekipa, smo uresničili zastavljen cilj. Zahvalil bi se vsem igralcem in trenerjem za vse, kar so storili. V veliko veselje mi je bilo biti del take reprezentance.”

Rok Radović, Slovenija U20: “Prvo bi se želel zahvalit soigralcem, trenerjem in preostalim članom štaba, ker so mi omogočili enega od najlepših spominov v mojem življenju. Nismo imeli veliko časa za pripravo na prvenstvo, smo pa ves čas dajali vse od sebe, vedeli smo kdaj je čas za hec in kdaj čas za trening. Na parketu smo stalno tekmovali, največ jaz proti Duščaku, in tako dvigali motivacijo znotraj ekipe. Vedeli smo, da na Kreti ne bo lahko, še posebej, ko se je med pripravami poškodoval Žiga Samar. “Balon” v Heraklionu je bil zelo naporen, saj nismo smeli niti ven na sprehod, po drugi strani pa mislim, da nas je ta balonček še toliko bolj zbližal, da smo potem na igrišču garali drug za drugega. K sreči smo lahko zadnji dan na Kreti potem tudi proslavili ta nepozabni dosežek in postavili češnjo na torto. Ponosen sem na fante, v čast mi je bilo igrati in uživati z njimi. Spisali smo nekaj lepih zgodb, potem pa vse skupaj še zaključili z najlepšo!”