V letošnji sezoni državnega prvenstva se še ni našla ekipa, ki bi osvojila zmagovalne točke v Športni dvorani Domžale. Blizu so bili tokrat košarkarji Term Olimia iz Podčetrtka, a so bili Helios Sunsi v sami končnici ravno dovolj zbrani, da je zmaga z 78:72 ostala doma. Za gledalce izredno gledljiva tekma je postregla z nekaj atraktivnimi potezami, čvrsto obrambo in nekaterimi taktičnimi presežki, ki dokazujejo, da si najvišji rang slovenske košarke zasluži večjo mero pozornosti.

Domžalčani so tekmo odprli dobro, kot že dolgo ne. 14:3 je kazal semafor ob koncu 4. minute, odlična sta bila oba tuja košarkarja Sonc na parketu, Venky Jois in Carlbe Ervin, 26:16 pa je bilo pred koncem prve četrtine, ko je dvakrat zapored zadel Leon Šantelj. So pa gostje iz Podčetrtka že sredi drugega dela igre rezultat poravnali na 27:27, potem ko je šest zaporednih točk dosegel Gašper Škorjanc, ter nato tudi povedli s 27:31 s košema Anžeta Cerkovnika in najnovejše okrepitve Nedžada Muratovića, ki je več kot uspešno razširil klop trenerja Davorja Brečka. Vseeno so na glavni odmor z rahlo prednostjo odšli domači (43:39), za kar sta poskrbela razpoloženi Šantelj in z zadeto trojko še Aljaž Bratec.

Helios Sunsi letos doma ostajajo neporaženi.

V drugem polčasu je tempo igre malce padel, smo pa spremljali izenačen obračun, z rahlo pobudo na strani domačega Heliosa, ki bi na zadnji daljši odmor lahko odšel tudi z bolj debelo prednostjo, a je nekdanji “barvar” Sandi Čebular poskrbel, da je bilo pred zadnjimi desetimi minutami še čisto vse odprto (63:60). Na prve točke enih in drugih v zadnji četrtini smo morali čakati kar tri minute, ko je strelsko sušo prekinil Šantelj, medtem ko je goste v igri za zmago držal predvsem organizator igre O’Shoven Williams z zadetimi meti iz razdalje. Pomembno trojko, edino zadeto iz sedmih poizkusov, je dobre tri minute pred koncem prispeval Tadej Ferme, za vodstvo Sunsov s 74:66. Termalci so se še uspeli približati na 74:72, a sta tekmo z uspešnim izvajanjem prostih metov zapečatila Ervin in Ferme.

Pri Domžalčanih je bil najbolj raznovrsten Carlbe Ervin, ki je 17 točkam dodal 6 skokov, 5 podaj in 4 ukradene žoge, 16 točk in 5 skokov je dodal Leon Šantelj, 15 točk in 6 skokov pa Venky Jois. Pri Podčetrtku je O’Shoven Williams 18 točkam dodal 5 podaj, Nedžad Muratović pa 17 točkam še 5 skokov.

Helios Sunsi bodo že to sredo, 26. januarja, ob 20.00, v derbiju prvouvrščenih ekip gostovali pri novomeški Krki, tekmo si bo mogoče ogledati tudi v TV prenosu na Sportklubu, Terme Olimia pa v soboto čaka domač obračun s Hopsi iz Polzele.

Liga Nova KBM, 15 krog (Domžale, 22. 1. 2022)

Helios Suns – Terme Olimia Podčetrtek 78:72 (26:19, 17:20, 20:21, 15:12)

Helios Suns: Šujica, Bratec 3, Ferme 9, Pašajlić, Mirtič, Ervin 17 (6 skokov, 5 podaj), Oman 2, Mahkovic 8 (5 skokov), Jois 15 (6 skokov), Sirc, Prepelič 8 (6 skokov), Šantelj 16 (5 skokov)
Terme Olimia: Muratović 17 (5 skokov), Strnad 2, Škorjanc F., Boršič, Švigelj Ž. 1, Škorjanc G. 6, Williams 18 (5 podaj), Čebular 7, Cerkovnik 11 (7 skokov), Švigelj A., Atanacković 6 (8 skokov), Vasilić 4