V četrtfinalu Pokala Spar so Helios Sunsi navidezno dobili najlažjega možnega nasprotnika, tretjeligaša Ježico. A se v ozadju skriva precej več, kot le pogled na raven tekmovanja obeh kolektivov. Gre za klub z bogato zgodovino, v zadnjih letih pa se ta močno prepleta tudi z domžalskim Heliosom, saj za Ježico nastopa lepo število košarkarjev, ki so košarkarsko zrasli v Domžalah, vodi pa jih nekdanji košarkar in kapetan Heliosa, zdaj tudi trener mladinske ekipe Sunsov, Jure Močnik.

Na prvi tekmi so se Ježičani odlično upirali močnejši zasedbi iz Domžal, na koncu je semafor kazal 81:69 v korist Helios Sunsov. Povratna tekma bo že ta ponedeljek v Domžalah.

Pokalna zgodba Ježice in Heliosa.

Košarkarji Heliosa so prvi četrtfinalni obračun sicer odlično odprli in po uvodnih minutah je kazalo, da bo končna razlika resnično visoka. Domžalčani so sredi 1. četrtine povedli s 16:6, na prvi odmor pa odšli s prednostjo dvanajstih točk (23:11). A so menjave pokvarile ritem ekipi Dejana Jakare, na drugi strani pa je imel Jure Močnik razigranega Alena Zulića, ki je kljub okrvavljeni glavi, pri kateri mu je seveda velikodušno pomagal fizioterapevt Heliosa Dragan Narić, že do polčasa prispeval 17 točk in bil najbolj zaslužen, da je bila razlika ob glavnem premoru “le” 10, 42:32 v korist Sunsov.

Domžalčani so v drugem polčasu le stopili na plin in v nekem trenutku vodili tudi že za 25 (48:73), a se Ježičani niso predali in z nekaj ukradenimi žogami, lahkimi polaganji, pa tudi nekaj težkimi meti, razliko do konca tekme spravili na povsem znosnih 12 točk (81:69), seveda na navdušenje lepo zapolnjenih tribun ježiške dvorane.

A bolj kot končni rezultat oba kluba povezujejo druge stvari. Trener Ježice Jure Močnik, lahko bi rekli celo legenda Heliosa, je še pred tremi leti igral pod vodstvom tokratnega trenerja Sunsov Dejana Jakare, zdaj pa je ob vodenju članov Ježice hkrati še trener mladinske ekipe Heliosa, v kateri igrajo tudi trije košarkarji, ki so mu včaraj stali nasproti, Tibor Mirtič, Lenart Sirc in Tim Šujica. Zadnji je bil pred dvema letoma prav tako posojen Ježici, da je tam pridobival prepotrebne članske minute.

V včerajšnji ekipi Ježice je bilo kar 9 košarkarjev, ki so tako ali drugače povezani s Heliosom. Sedem jih je šlo v pionirskih selekcijah “preko rok” zdajšnjega pomočnika Jakare, Gašperja Papeža, še dva sta se Domžalčanom pridružila v kadetski kategoriji, med drugim tudi Zulić, včeraj prvi strelec Ježice s 25 točkami, sicer še vedno član U17 in U19 ekipe Helios Suns. Slednji je skupaj z Janom Zemljičem (sinoči 13 točk) večkrat priključen tudi članskim treningom Heliosa, tako da bodo naslednje članske aktivnosti še zelo pestre. 🙂

Matic Vesel je bil pred leti prav tako že del članske ekipe Helios Suns, Nejc Leben je trener v mlajših kategorijah Heliosa, pa še bi lahko naštevali… A glavno kar šteje je, da so se Ježičani včeraj izkazali. Na in ob parketu. Besede trenerja Jakare pred tekmo, “igramo na polno, da pokažemo spoštovanje nasprotnikom”, so se izkazale povem na mestu. Zaslužijo si ga. Kot si zaslužijo tudi, da jih v ponedeljek, ob 19.00, v čim večjem številu spremljate s tribun domžalake športne dvorane. Ježičane in seveda Domžalčane. Ki so blizu uvrstitvi v polfinale Pokala Spar. A jih ponedeljkova prepreka vseeno še čaka. Se lahko Ježica še enkrat takole upira? Vabljeni v našo družbo!