Domžalski košarkarji so izpolnili enega od tihih ciljev letošnje sezone, uvrstitev v finale enega od treh tekmovanj, v katerih nastopajo. Po zmagi nad Rogaško v polfinalu Pokala Spar so bili v velikem finalu prvih dvajset minut povsem enakovredni favorizirani Cedeviti Olimpiji, v drugem polčasu pa je vseeno zmanjkalo sape. Ljubljančani so na koncu slavili z 99:80, Domžalčani pa so pred lepo zapolnjenimi tribunami dvorane na Kodeljevem pustili več kot dober vtis.

Domžalčani s srebrnimi medaljami v Pokalu Spar 2021/22. (foto: KZS/Jure Banfi)

Cedevita Olimpija je tekmo odprla s tremi trojkami in hitro pokazala, da imajo tokrat pred sabo le en cilj, osvojitev novega pokalnega naslova. V 4. minuti so vodili že s 5:16, potem pa so nekaj življenja začeli kazati tudi Domžalčani. V zaključku prve četrtine je navijače, ki so v velikem številu prišli tudi iz Domžal, s spektakularnim zabijanjem za 22:25 na noge dvignil Urban Oman in s tem postavil tudi izid prvega dela igre. Košarkarji Olimpije so tudi na začetku 2. četrtine prevzeli pobudo, v 17. minuti povedli s 34:43, potem pa je sledil atomski odgovor Heliosa, delnih 12:2 za vodstvo po prvih dvajsetih minutah s 46:45.

Nekaj vroče krvi na finalni tekmi. (foto: KZS/Jure Banfi)

Po odmoru so Ljubljančani zaigrali še bolj čvrsto v obrambi, nadaljevali z visokim odstotkom zadetih metov izza črte 6,75m in hitro prišli do dvomestne razlike, ki je do konca tekme niso več izpustili iz rok. Pet minut pred koncem sta bolj kot ne že odločeno tekmo začinila Jaka Blažič in Carlbe Ervin, ki sta si malce skočila v lase, po nekaj neškodljivega prerivanja pa so sodniki pod prho poslali oba razgreteža ter še Olimpijina Alena Hodžića in Yogija Ferrella zaradi vstopa na igrišče s klopi. Tadej Ferme je nato zadel vse štiri dosojene proste mete in le sanjamo lahko, kaj bi se zgodilo v končnici, če bi nato še trojka Miroslava Pašajlića za morebitno približanje na -10 zadela cilj. A je ostalo zgolj pri sanjah. Mirno končnico tekme, pred tem je zaradi počene arkade moral na klop še izjemno atraktivni domžalski Avstralec Venky Jois, so odigrali mlajši košarkarji ene in druge ekipe, končalo pa se je z zasluženih 99:80 za Cedevito Olimpijo.

Yogi Ferrell (trojke 5/8) je bil z 22 točkami prvi strelec tekme, eno manj je prispeval Zoran Dragić (trojke 4/9) ter temu dodal še 8 skokov, 14 točk in 10 skokov pa je v statistiko vpisal Zach Auguste. Prvi strelec Helios Sunsov je bil Leon Šantelj s 17 točkami, 12 točk in 7 skokov pa je prispeval Bine Prepelič.

Najboljši igralec zaključnega turnirja je bil Edo Murić, ki je v polfinalu dosegel 17 točk, v finalu pa se je izkazal z enajstimi točkami in devetimi skoki. Za Ljubljančane je to enaindvajseti pokalni naslov, prvi po letu 2017, Domžalčani pa ostajajo pri enem naslovu iz leta 2007. V preostalih štirih finalih je moral priznati premoč ravno Olimpiji.

Leon Šantelj je bil tudi tokrat glavna napadalna opcija Heliosa. (foto: KZS/Jure Banfi)

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Po našem naletu v drugi četrtini so nam nasprotniki s štirimi zadetimi trojkami na začetku drugega polčasa vrnili udarec. Olimpija ima širok spekter napadov, menim, da smo na to dobro odreagirali in dokaj optimalno zaustavili napade nasprotnikov. Velik del v naši igri je danes predstavljalo prebijanje obrambe, a nas je na koncu zmanjkalo. Ponosni smo na drugo mesto, nasprotnikom pa čestitam za osvojitev naslova pokalnih prvakov.”

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov: “Mislim, da smo na današnjem finalnem obračunu dali vse od sebe. Res smo si želeli zmage, a smo bili na koncu žal prekratki. Klop Olimpije je znatno daljša od naše, kar se je kazalo skozi celotno tekmo. Na koncu dneva srebrna medalja vseeno nekaj pomeni. Nasprotnikom čestitam za naslov in jim želim čim več sreče v nadaljevanju sezone.”

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije:“Tisti košarkarji, ki ekipe Helios Suns niso poznali, so jo spoznali zdaj. Tekmo smo začeli dobro, zadevali smo vse in v mislih smo imeli, da bo enostavno. A Helios je predobra ekipa. Vesel sem, da smo jih spoznali, da smo spoznali slovensko ligo in zdaj vemo, da nam v državnem prvenstvu ne bo lahko.”

Pokal Spar, finale (Ljubljana, 18. 2. 2022)

Helios Suns – Cedevita Olimpija 80:99 (22:25, 24:20, 18:30, 16:24)

Helios Suns: Bratec, Ferme 4, Pašajlić 10, Mirtič, Ervin 9 (5 skokov, 10 podaj), Oman 9, Mahkovic 10, Jois 9 (6 skokov), Sirc, Prepelič 12 (7 skokov), Šantelj 17
Olimpija: Pullen 2 (7 podaj), Ferrell 22, Duščak, Murić 11 (9 skokov), Auguste 14 (10 skokov), Blažič 13 (6 skokov), Hodžić, Ščuka, Omić 10, Dragić 21 (8 skokov), Radovanović 4, Habot 2

Najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja: Edo Murić (Cedevita Olimpija)