Domžalski košarkarji so se hitro pobrali po nepričakovanem porazu proti pomlajeni Cedeviti Olimpiji. No, hitro. En polčas je vseeno še moral miniti. V gosteh pri Gorenjski gradbeni družbi Šenčur so Domžalčani na polovici tekme zaostajali za 16, potem pa je sledil epski peobrat, lovljenje domačih vse do zadnjih minut, dramatična končnica in pa zabijanje Urbana Omana za sladko zmago s 67:69.

Prvi polčas v Šenčurju ni vzbujal posebnega zadovoljstva. Premoč domačih v skoku, preveč izgubljenih žog, nepreciznost pri metih iz razdalje (trojke 0/6). Šenčurjani pa razigrani, zadevali so tudi tisti, od katerih se to ne pričakuje, in tako so na glavni odmor odšli s prednostjo enajstih točk (41:30). Ko so drugi polčas odprli s hitrih 5:0 in pobegnili na 46:30 je zadišalo že po pravi mali katastrofi za Helios Sunse.

Varovanci Dejana Jakare so v Šenčurju pripravili skoraj da epski preobrat. (foto: Darko Jerše)

Pet zaporednih točk Carlbeja Ervina, napadalni skok in koš Bineta Prepeliča, nekaj zapravljenih napadov domačih, pri katerih je na plano prišla nervoza, pa smo bili sredi tretje četrtine hitro že na -7, 50:43. Malo pozneje, ko je na parketu po osebni napaki Mateja Rojca v napadu in nespametni potezi Leona Šantlja še malce zavrelo, delile so se tako nešportne kot tehnične napake, pa je kapetan Blaž Mahkovic zaostanek spravil tudi že na -5, 52:47.

Gradbinci so na začetku zadnje četrtine, po dveh zaporednih koših visokega Emirja Ahmedovića, pobegnili na 63:54, po minuti odmora domžalskega trenerja Dejana Jakare pa se je začel novi juriš Helios Sunsov proti popolnemu preobratu. Tadej Ferme je edino trojko zadel v protinapadu za znižanje na 63:59, dvakrat pa je bil s črte prostih metov natančen Venky Jois za zaostanek zgolj ene točke (65:64) dobre tri minute pred koncem.

V končnici so se enim in drugim tresle roke, bolj srečni pa so bili na koncu Domžalčani. Mahkovic je minuto in pol pred koncem zadel dva prosta meta za vodstvo s 65:66, Jan Rebec pa je domače na začetku zadnje minute ponovno popeljal v vodstvo. Ervin je bil pol minute pred koncem le enkrat natančen s črte prostih metov za izenačenje na 67:67, a je nato v obrambi odlično blokiral poskus meta Rebca, po katerem sta nato Mahkovic in Oman speljala odločilni protinapad, prvi je vrhunsko zaposlil drugega za zabijanje za 67:69, do konca so ostale še dobre tri sekunde.

Po minuti odmora so domači do meta poskusili priti preko izkušenega Rama Rizvića, a je bil Prepelič odlično postavljen v obrambi za navdušeno domžalsko slavje na Gorenjskem. Pri domačih je Rebec tekmo končal pri 18 točkah in 6 skokih, 11 točk in 11 skokov je dodal Dino Murić, enako statistiko je imel na drudi strani Prepelič. 14 točk je dosegel Mahkovic, 16 pa Ervin. Po tem slavju so na polovici Lige NKBM za prvaka Domžalčani na vrhu lestvice s štirimi zmagami in enim porazom, Krka ima zmago manj, vse ostale ekipe so zaenkrat pri dveh zmagah.

Domžalčani so imeli v Šenčurju tudi podporo zvestih Ravbarjev. (foto: Darko Jerše)

Domžalčane čakata naporna dva tedna, v sredo gostijo Ilirijo, v soboto odhajajo v Podčetrtek, že v nedeljo pa sledi dolga pot v Skopje na zaključni turnir NLB Lige ABA 2.

Liga NKBM za prvaka, 5. krog (Šenčur, 2. 4. 2022)

GGD Šenčur – Helios Suns 67:69 (20:16, 21:14, 18:22, 8:17)

Šenčur: Ivković, Rizvić H., Rojc 9, Murić 11 (11 skokov), Rizvić R. 5 (5 skokov), Martinčič 7, Malovčič 4, Tešić 5 (6 skokov), Daneu, Rebec 18 (6 skokov), Ahmedović (6 skokov)
Helios Suns: Bratec, Ferme 6, Pašajlić 2, Mirtič, Ervin 16, Oman 4, Mahkovic 14, Jois 6 (5 skokov), Sirc, Prepelič 11 (11 skokov), Šantelj 10 (5 skokov)