Helios Sunsi bodo v Skopju, na zaključnem turnirju NLB Lige ABA 2, poskusili še nadgraditi odlične rezultate letošnje uspešne sezone, v kateri so redni del regionalnega tekmovanja končali na 2. mestu. A prostora za napake ni, ena slaba tekma pomeni pot domov. V četrtfinalu bo nasprotnik domžalske ekipe srbski Zlatibor.

Končnica Lige ABA 2 se igra po sistemu izpadanja, na eno samo dobljeno tekmo. Torej, četrtfinale, polfinale in finale, vsaka poražena ekipa pa zapušča severnomakedonsko prestolnico. Končnega zmagovalca čaka napredovanje in vsaj sezona igranja v 1. Ligi ABA, poraženega finalista pa dodatne kvalifikacije z letošnjim predzadnjim v prvem razredu tekmovanja, Splitom.

Helios Suns (foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA)

Domžalčani so redni del končali na izjemnem 2. mestu, z enakim izkupičkom zmag (10) in porazov (3) kot prvouvrščeni MZT Skopje Aerodrom, tudi gostitelj zaključnega turnirja, a z izgubljeno medsebojno tekmo. V četrtinalu jih tako čaka sedmouvrščeni Zlatibor (Srb), ki je redni del končal z osmimi zmagami in petimi porazi, so pa v izjemni formi, saj so zadnji “balon” končali brez praske, s tremi zmagami, v srbskem državnem prvenstvu (brez ABA-ligašev) pa so prepričljivo zasedli 1. mesto. Njihov prvi strelec v tekmovanju je Dušan Kutlešić, visoki branilec, ki je v povprečju dosegal po 17,4 točke, temu je dodajal še po 5,3 skoka in 4,0 podaje na tekmo.

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov: “Letošnje ABA2 tekmovanje je izredno izenačeno, zato je neugodno karkoli napovedovati. Se pa vsekakor četrtfinalnega spopada z Zlatiborom veselimo in ga že nestrpno pričakujemo. Odločala bo dnevna forma, slavila pa bo ekipa, ki bo naredila manj napak. Naša prva želja je preboj v polfinale, zato motivacija seveda ni vprašljiva. V Skopju imamo dva dni časa, da se dobro pripravimo na nasprotnika, v sredo potem ne bo ne časa, ne prostora za izgovore.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Pričakovanja so seveda visoka. Kot sem rekel že pred sezono, verjamem, da lahko pripravimo še kakšno presenečenje. Čeprav smo bili v zadnjih tekmah slovenskega prvenstva malo v krču, mislim, da je to le posledica tega, da so bili fantje že stoodstotno pripravljeni na ta zaključni turnir Lige ABA 2. Zlatibor je definitivno ena najboljših napadalnih ekip lige, to so dokazali tudi v srbski ligi, kjer so bili z naskokom najučinkovitejša ekipa. Sicer smo favoriti, a igra se le ena tekma in tudi Zlatibor je v zadnjem balonu, ki so ga odigrali brez poraza, dokazal, da upravičeno cilja visoko.”

Dejan Jakara (foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA)

Matevž Zupančič, direktor kluba: “Po športni plati seveda smo ambiciozni in si nekoč želimo spet igranja v 1. ABA ligi, a končno besedo pri tem bodo imeli sponzorji. Osebno želim Helios v ABA ligi, ne želim pa si stresnega boja za obstanek in životarjenja. Napake nekaterih klubov, ki so skušali z glavo skozi zid, ne bomo ponavljali. Po ustroju, stroki in logistiki je Helios ABA prvoligaš. Po proračunu ne. Generali sponzor sam tega zalogaja ne bo zmogel. A tudi ne bi bilo prav, da klub za svoje uspehe ne bi bil nagrajen. Kakšen je potem smisel našega dela?”

Domžalčani bodo četrtfinale proti Zlatiboru igrali v sredo, ob 15. uri, tekmo si boste vsi privrženci kluba lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV Arenasport!