Domžalski košarkarji letošnjo odlično sezono v NLB Ligi ABA 2 zaključujejo na končnem 5. mestu, potem ko so morali v četrtfinalni drami, ki se je odločala v zadnjih sekundah, priznati premoč srbskemu Zlatiboru. Nemanja Protić je dobri dve sekundi pred koncem zadel trojko za 84:82, poskus domžalskega kapetana Blaža Mahkovica na drugi strani za morebitno zmago Heliosa pa je bil dovolj blizu, da je vsem v dvorani zastal dih, a žal ne dovolj blizu, da bi se na koncu Domžalčani veselili napredovanja v polfinale.

Pričakovanja so bila visoka. Morda celo previsoka. Ali bolj rečeno, želja Helios Sunsov po uvrstitvi v polfinale je bila ogromna. Glede na letošnje predstave v NLB Ligi ABA 2 tudi realna. A je bilo hkrati jasno, da so si vse ekipe na zaključnem turnirju v Skopju zelo blizu. Kar se je na koncu v četrtfinalnih obračunih tudi pokazalo, saj nobena od zmagovalnih ekip ni slavila za več kot za 5 točk. Ob Zlatiboru so se v polfinale uvrstili še Borac Banja Luka (BiH), ki je za točko ugnal Mladost Zemun (Srb), Široki, ki je v bosanskem obračunu s 85:81 ugnal Spars, in pa domači MZT, ki je pred polno dvorano s 73:68 premagal Sutjesko (Čg).

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov. (foto: Dragana Stjepanović/ABA Liga)

Tekma Helios Sunsov in Zlatibora je bila vseskozi izenačena, pobuda v prvem polčasu pa je bila na strani srbske zasedbe. Se je pa enim in drugim videlo, da je veliko na kocki, roke so se tresle predvsem pri metih iz razdalje. Ob polčasu je Zlatibor vodil za dve, 39:37. Po dveh trojkah Slovenca v njihovem dresu, Sandija Grubeliča, eno pa je dodal še junak tekme Nemanja Protić, se je Zlatibor sredi tretje četrtine odlepil na 46:54, sledil pa je odgovor v režiji Blaža Mahkovica, Miroslava Pašajlića in Venkyja Joisa, tako da je bila pred zadnjimi desetimi minutami samo točka razlike v prid Zlatibora (58:57).

Navijali so tudi predstavniki slovenske ambasade v Skopju. (foto: Dragana Stjepanović/ABA Liga)

Večino zadnje četrtine so bili Domžalčani v prednosti, a zgolj za točko ali dve. Če bi fantje bolje zadevali proste mete, Srbi so namreč delali precej osebnih napak, bi bila razlika lahko tudi višja. V končnico sta ekipi vstopili z ramo ob rami, Leon Šantelj je minuto pred koncem poskrbel za domžalskih 79:78. Na drugi strani je Dimitrije Nikolić zadel trojko za 79:81, a mu je po minuti odmora odgovoril Tadej Ferme za novo domžalsko vodstvo (82:81). Zlatibor je imel na voljo dobrih 20 sekund za zadnji napad, dobri dve sekundi pred koncem ga je z zadeto trojko zaključil Protić. Helios Sunsom, ki so imeli na voljo še zadnjo minuto odmora in potem napad v sprednji polovici igrišča, je zmago s trojko poskusil priboriti Mahkovic, a njegov težek met ni zadel cilja. Veselje na eni in pa razočaranje na drugi strani…

Prvo ime Zlatibora je bil Nikolić z 22 točkami in 12 skoki, Protić je z zmagovito trojko dosegel 17 točk, temu pa dodal še 10 podaj. Pri Domžalčanih je Mahkovic dosegel 18 točk, Jois je 15 točkam dodal 7 skokov, po 12 točk sta dosegla Ferme in Šantelj. Glede na ostale rezultate Helios Sunsi letošnje tekmovanje zaključujejo na še vedno odličnem 5. mestu!

Domžalčani letošnjo ABA 2 zaključujejo na 5. mestu. (foto: Dragana Stjepanović/ABA Liga)

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke fantom za sezono, glede na lani smo naredili dva ogromna koraka naprej, mogoče za tretjega še ni pravi čas. Mogoče je bilo breme favorita, ki smo ga dobili z dobrimi igrami skozi vso sezono, malce pretežko. Ne glede na ta poraz, pa sem lahko na fante samo ponosen, nekatere naše letošnje predstave v Ligi ABA 2 so bile res vrhunske. Danes so enostavno odločile izkušnje Protića, ki je v nekih trenutkih sam vlekel Zlatibor v polfinale. Ni pa to še konec sezone za nas, še vedno nas čaka zadnji zastavljeni cilj. Dva smo izpolnili, uvrstitev v finale pokala in v končnico ABA 2, zdaj je pred nami še lovljenje finala v slovenskem državnem prvenstvu.”

NLB Liga ABA 2, četrtfinale (Skopje, 13. 4. 2022)

Helios Suns – Zlatibor 82:84 (17:18, 20:21, 20:19, 25:26)

Helios Suns: Bratec, Ferme 12, Pašajlić 10, Mirtič, Ervin 6, Oman (5 skokov), Mahkovic 18, Jois 15 (7 skokov), Sirc, Prepelič 9 (6 skokov), Šantelj 12 (7 skokov)
Zlatibor: Protić 17 (10 podaj), Čabrilo 8 (5 skokov), Adžić, Kutlešić 13 (6 skokov), Grubelić 9, Vesović, Đuran 6 (5 skokov), Joksimović 2, Tadić 7, Nikolić 22 (12 skokov)