Mladi domžalski košarkarji so na najboljši možen način zaključili letošnjo U19 sezono. V velikem finalu zaključnega turnirja državnega prvenstva, ki se je te dni odvijal v Škofji Loki, so na noge spravili favorizirano Cedevito Olimpijo in z zmago 61:56 prišli do naslova državnih prvakov. Kapetan ekipe Tibor Mirtič je bil izbran za najboljšega košarkarja zaključnega turnirja.

Helios Suns A, državni prvaki U19 za sezono 2021/22!

Finale je sicer Cedevita Olimpija odprla bolje in povedla z 9:0, potem pa so se varovanci trenerja Jureta Močnika le prebudili in s koši Tiborja Mirtiča do konca prve četrtine rezultat poravnali na 12:12. V začetku druge četrtine so Domžalčani po trojkah Tevža Sojerja in Alena Zulića, ter atraktivnem zabijanju Lenarta Sirca, pobegnili na 20:14, a je Olimpijin Dan Duščak hitro poskrbel za 7 zaporednih ljubljanskih točk in njihovo novo vodstvo z 21:20. Zadnje točke prvega polčasa so vseeno dosegli Sunsi, Jan Zemljič je s polaganjem poskrbel za domžalsko z 31:27.

Štiri trojke so košarkarji Heliosa zadeli na začetku drugega polčasa, dve je prispeval Zemljič, po eno pa Sirc in Žiga Ferjančič, in ob slabem odgovoru Olimpije sredi tretje četrtine povedli s 43:31. Malce sta ta nalet zaustavila Žiga Daneu in Saša Ciani, a sta Sirc s še enim zabijanjem in Zemljič z novo trojko pred koncem tretjega dela igre poskrbela za najvišjo prednost ene od ekip v finalu (35:48).

V zadnjih desetih minutah je šla Olimpija na vse ali nič. Zaigrali so bolj čvrsto, tudi agresivno, in domžalska prednost se je začela topiti. Ob besu številnih domžalskih navijačev na tribunah dvorane Poden nam tudi kakšna sodniška odločitev ni bila povšeči, tako kot tudi ne gibanje rezultata, saj so “cedevitkarji” dve minuti in pol pred koncem s košem Roberta Jurkovića rezultat poravnali na 54:54. Za domžalskih +2 je poskrbel Sirc, izenačil je na drugi strani Duščak, v zadnjo minuto pa so Sunsi vstopili z novo prednostjo dveh točk, potem ko je polaganje spretno zaključil Zulić (58:56). Po zapravljenih napadih na obeh straneh so imeli Ljubljančani v zadnjih sekundah priložnost za preobrat, a met Jurkovića ni zadel cilja, spretno pa je nato Zemljič zaposlil Zulića v protinapadu in slednji je s košem ter zadetim dodatnim prostim metom za 61:56 le še postavil piko na i domžalskemu zmagoslavju.

Alen Zulić je bil v finalu prvi strelec Heliosa s 15 točkami, kapetan Tibor Mirtič je 14 točkam dodal še 12 skokov, Jan Zemljič pa prav toliko točkam 5 skokov in 4 pridobljene žoge. Za Olimpijo je Dan Duščak dosegel 16 točk in 6 skokov, Saša Ciani pa 14 točk in prav toliko skokov.

Tibor Mirtič je postal najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja.

Najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja je postal domžalski kapetan Tibor Mirtič, ki je bil skupaj z Zulićem tudi najboljši strelec turnirja (53 točk), oba pa sta bila izbrana tudi v najboljšo peterko zaključnega turnirja, skupaj z Danom Duščakom (C. Olimpija), Matejem Čibejem (LTH Castings) in Lovrom Urbiho (ECE Triglav). V tekmi za 3. mesto je domači LTH Castings v zadnji sekundi prišel do zmage nad ECE Triglavom iz Kranja.

Zaključni turnir U19, FINALE (Škofja Loka, 24. 4. 2022)

Cedevita Olimpija – Helios Suns 56:61 (12:12, 15:19, 10:17, 19:13)

Olimpija: Kočevar, Jovanovič 4, Đurkić, Duščak 16 (6 skokov), Jug, Mirkovič, Nagode, Ciani 14 (14 skokov), Ščuka 2 (9 skokov), Jurković 6 (5 skokov), Daneu 12 (7 skokov), Ličan 2
Helios Suns: Sojer 3, Zulić 15, Zemljič 14 (5 skokov), Mirtič 14 (12 skokov), Sirc 9 (9 skokov), Podpečan, Ferjančič 3 (6 skokov), Trifunović, Snoj, Mivšek 3