Tudi v tretji tekmi finala Lige Nova KBM so košarkarji Cedevite Olimpije upravičili vlogo favorita, slavili z 81:101, in zasluženo prišli do novega naslova državnih prvakov. Pred izjemnim navijaškim ambientom v Športni dvorani Domžale pa so predvsem v drugem polčasu tudi domači Helios Sunsi pustili izjemen vtis in tako lahko ponosno gledajo na opravljeno v letošnji sezoni, ki bo v knjige zapisana z 2. mestom tako v Pokalu Spar, kot Ligi Nova KBM, ter 3. mestom v Ligi ABA 2.

Srebrni Helios Sunsi!

Sicer so Helios Sunsi nervozno odprli tekmo in zgrešili kar nekaj uvodnih odrtih metov, na drugi strani pa so Ljubljančani v koš pospravili vse in hitro povedli z 10:0. Pomagala ni očitno niti “ognjevita” predstavitev Sunsov, pa glasba Mengeške godbe, glasno navijanje Ravbarjev,… Hitro je bilo jasno, da misli Cedevita Olimpija že v tretji tekmi serije zaključiti to finale, ki se je igralo na tri dobljene tekme. Po prvi četrtini so namreč vodili s 13:27, ob polčasu že za velikih 20, 36:56.

So se pa Domžalčani ob polčasu vsaj toliko predramili, da so navijači v nadaljevanju lahko uživali v borbeni predstavi, s številnimi koši na obreh straneh. Tretja četrtina je s strelsko razpoloženim Carlbejem Ervinom celo pripadla Heliosu (27:25), ko so Domžalčani sredi zadnje četrtine zaostanek znižali na “le” 11 točk (79:90), pa je moral trener gostov Jurica Golemac odreagirati celo z minuto odmora. Končnico so nato košarkarji Olimpije odigrali bolj zbrano, Yogi Ferrell pa je ob koncu poskrbel še za “stotico”, ko je zadel izza črte 6,75m za končnih 81:101. Ljubljančani so tako zasluženo prišli do naslova državnih prvakov, Domžalčani pa so si za letošnje predstave prislužili glasen aplavz polne “komunale”.

Miroslav Pašajlić.

V tretji tekmi finala je pri Sunsih izstopal Ervin s 23 točkami, 12 točk in 5 podaj je dodal Tadej Ferme, po 10 točk sta prispevala še Miroslav Pašajlić in Tibor Mirtič (6 skokov). Na drugi strani je Ferrell tekmo končal pri 20 točkah in 8 podajah, 18 točk in 8 skokov je dosegel Zoran Dragić, 17 točk Jaka Blažič, 16 točk in 14 skokov pa Alen Omić, ki je postal tudi MVP finala.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Pred sezono sem prišel v slačilnico in fantom rekel, da moramo igrati v dveh finalih. Izšlo se nam je v pokalu, kjer smo imeli nekaj sreče z žrebom, presenetili smo sami sebe v Ligi ABA 2 in osvojili tretje mesto, finale Lige Nova KBM pa je bila nagrada za odlično sezono, predvsem pa za naše zveste navijače, ki so nas ves čas spremljali in spodbujali.”

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije: “Čeprav smo zmagali s 3:0, serija ni bila lahka. Helios Suns je dobro organizirana ekipa, ki se ni nikoli predala, zato smo morali dati vse od sebe. Razlika v kakovosti nas je pripeljala do naslova. Fantom čestitam za vrhunsko sezono, upam, da jo bomo lahko ponovili.”

S tem je padel zastor nad letošnjo izjemno domžalsko sezono, v kateri so Helios Sunsi zaigrali v finalu Pokala Spar in v finalu državnega prvenstva, obakrat je bila boljša Cedevita Olimpija, v Ligi ABA 2 pa so sezono sklenili na visokem 3. mestu. Blesteli so tudi košarkarji v mlajših kategorijah, ki so v Domžale prinesli naslova državnih prvakov v kategorijah U17 in U19. Zdaj sledi zaslužen premor, o novostih pred naslednjo sezono pa vas bomo seveda redno obveščali.

Liga Nova KBM, 3. tekma finala (Domžale, 31. 5. 2022)

Helios Suns – Cedevita Olimpija 81:101 (13:27, 23:29, 27:25, 18:20) (0:3)

Helios Suns: Bratec 8, Ferme 12 (5 podaj), Pašajlić 10, Babič, Mirtič 10 (6 skokov), Ervin 23, Oman 2, Mahkovic, Jois 6, Sirc, Prepelič 6 (6 skokov), Šantelj 4
Olimpija: Pullen 13, Ferrell 20 (8 podaj), Ejim 2, Duščak, Murić 7 (11 skokov), Auguste 4 (6 skokov), Blažič 17, Hodžić 2, Ščuka 2, Omić 16 (14 skokov), Dragić 18 (8 skokov), Mulalić