Košarkarji Heliosa so v zadnjem obračunu 9. kola Lige Nova KBM lovili osmo zmago, s katero bi skočili tik pod vrh lestvice. Na koncu so jo tudi dosegli, a so bili domači več kot pol tekme zelo blizu, nazadnje pa doživeli četrti poraz in ostajajo na četrtem mestu prvenstvene lestvice.

V zadnji četrtini se je izjemnemu Mahkovicu pridružil Luke, ki je z nekaj zaporednimi koši zapečatil usodo domačinov.

Po prvi četrtini je kazalo, da bodo imeli Domžalčani lažje delo, saj so si hitro priigrali deset točk naskoka. Obdržali so ga še do srede druge, potem pa so domači začeli zaostanek topiti.

Povsem stopiti jim ga ni uspelo. Do polčasa so sicer prišli le na točko zaostanka, v tretji četrtini pa so tudi bili povsem blizu in imeli nekajkrat priložnost vsaj za izenačenje, morda tudi za vodstvo. A jim je vselej zmanjkal koš za priključek, Helios pa je pred zadnjim delom spet prišel do nekoliko višje prednosti (61:55).

Šenčur je imel zadnjo priložnost za kaj več dve minuti in pol pred koncem, ko je Gaber Ožegovič znižal na 69:70. Potem je na domžalski strani Blaž Mahkovic zadel trojko in dodatni prosti met, Austin Luke pa v zadnji minuti dodal še eno trojko in gostje so tekmo mirno pripeljali do konca.

Pri Helios Suns je bil z 18 točkami najbolj učinkovit Mahkovic, do dvojnega dvojčka mu je zmanjkala ena podaja, 15 točk je dodal Luke. Pri domačih pa je izstopal Lucas Walford, končal je z 18 točkami in desetimi skoki.

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR – HELIOS SUNS 76:85 (15:25, 24:15, 16:21, 21:24)

Gorenjska gradbena družba Šenčur: Ožegovič 16, Rojc 2 (2:4), Murić 5, Malovčič 12 (2:2), Ahmedović 2, Novak 5, Tešić 4, Rudovič 12, Walford 18 (2:4).
Helios Suns: Luke 15 (1:2), Mirtič 8 (2:2), Buljević 10 (0:2), Oman 2, Mahkovic 18 (6:7), Ferme 13 (2:2), Tunstall 12 (1:2), Bačvič 7 (2:2).

CELOTNA STATISTIKA

Miljan Pavković, trener GGD Šenčur: “Mlačno smo začeli, kar je na nek način označilo tekmo. Ves čas smo lovili rezultat in bolj, ko se je tekma približevala koncu, bolj smo bili nervozni. Nekajkrat smo bili le na točki razlike, a vedno smo naredili nerazumljive napake. Verjetno posledica omenjene nervoze. Imeli smo veliko izgubljenih žog in bili smo nezanesljivi v napadu. Manjkala je tudi energija v obrambi, kar bi nas moralo krasiti. Danes smo zelo slabo zapirali prostor pod in okrog obroča. Helios v letošnji sezoni igra izjemno in njegova zmaga je zaslužena. Žal mi je, ker niti ene tekme še nismo odigrali v popolni postavi. Ožegovič je bil bolan, Murić se je včeraj poškodoval, Novak se je vrnil po poškodbi, a je zbolel, da ne govorim o Martinčiču, ki ne more igrati. Smo v težavah, samozavest je padla, a se moramo iz tega rešiti, Zdaj imamo pet dni, da se pripravimo na naslednjo tekmo v Podčetrtku.”

Luka Rudovič, košarkar GGD Šenčur: “Pestijo nas poškodbe. Včeraj se je poškodoval še Murić, a je danes vseeno igral. Kljub ogromni želji in borbi smo na koncu izgubili. Moramo se zapreti v dvorano in trenirati, kajti čakata nas težka december in januar.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Mislim, da smo tekmo zasluženo dobili. Začeli smo odlično, a nam je GGD Šenčur z menjavami in nižjo peterko delal preglavice. Med polčasom smo strnili vrste in lahko rečem rutinsko, tekmo pripeljali do konca. Ni bi lahko, saj GGD Šenčur, še posebej na domačem terenu, igra odlično obrambo. Čestitke mojim fantom za zmago in srečno Šenčurju v nadaljevanju sezone.”