Eden najmočnejših turnirjev za kategorijo U13 na naših prostorih vsako leto v prednovoletnem času poteka v Dubravi pri Zagrebu, na Hrvaškem. V preteklosti so na njem nastopala imena kot so Partizan, Bayern, Budućnost ter podmladek slovitega izraelskega Maccabija, tudi letos glavni favorit za prvo mesto. A tako kot pred petimi leti, takrat z zdaj svežim slovenskim reprezentantom Urbanom Klavžarjem na čelu, so imeli tudi letos Domžalčani, z zanimivo generacijo fantov letnika 2009, svoje načrte.

Kar 24 ekip je na enem mestu zbral nekdanji košarkar Krke in Laškega, Boris Gnjidić, ki zdaj v Dubravi skrbi za športno delovanje istoimenskega košarkarskega kluba. Vse najmočnejše hrvaške ekipe, iz Slovenije ob Heliosu še Krka, AKK Branik in Cedevita Olimpija, madžarska akademija Ratgeber, češke Pardubice Vividbooks, nemški Friedenau iz Berlina in seveda že omenjeni Maccabi iz Tel Aviva. V skupinskem delu so Domžalčani opravili s hrvaškima Boscom in Vrijednosnicami Osijek, v drugem delu pa nato še s Splitom in Pardubicami in se brez večjih pretresov uvrstili v polfinale turnirja. Preostali člani najboljše četverice so postali še Zadar (Hrv), Ratgeber Akademia (Mad), ki je iz zaključnih bojev izločila Krko, ter Maccabi (Izr), ki je bil med drugim usoden tudi za Cedevito Olimpijo.

V polfinalu proti Zadru so imeli Domžalčani že ob polčasu 21 točk naskoka, a so se trdoživi Dalmatinci vrnili v igro, v napeti končnici pa je zmaga vseeno ostala v rokah podmladka Heliosa (59:55). V finalu je Domžalčane čakal Maccabi, ki je z 71:59 ugnal Ratgeber. V glavni tekmi turnirja pa je šlo večinoma vse po domžalskih notah, od prve do zadnje minute so bili mladi Sunsi v vodstvu, pred zadnjo četrtino vodili za 21, na koncu pa slavili s 66:53 in tako ponovili dosežek generacije 2004.

Prvo peterko turnirja sestavljajo Luka Ukić (Split), Shalev Lederman (Maccabi), Adam Fekete (Ratgeber Akademia), Frane Bačić (Zadar) in pa naš Bine Pregl. Morda smo med najboljšo peterico pograšali še domžalskega kapetana Martina Tršana, ki pa je zato visoko v zrak dvignil kar dva pokala za zmagovalce, ob stalnem še ogromnega prehodnega, ki si ga zmagovalne ekipe podajajo iz leta v leto. Zasluženo je najkoristnejši košarkar turnirja, hkrati pa tudi najboljši strelec, postal Heliosov Lun Jarc, letošnji novinec iz vrst Vranov Vransko.

Borisu Gnjidiću in domačemu klubu Dubrava gre zahvala in pa čestitke za odlično organizacijo turnirja, verjamemo, da se naslednje leto ponovno srečamo.