Zmagovalec prvega polfinalnega obračuna 22. izvedbe Pokala Spar je bil odločen v zaključku srečanja. Helios Suns je prvi finalist, v polfinalu so premagali ekipo Term Olimia Podčetrtka z rezultatom 87:82.

Sunsi drugo leto zapored v finalu Pokala Spar, kjer jih čaka močna Cedevita Olimpija.

TERME OLIMIA PODČETRTEK : HELIOS SUNS 82:87 (16:22, 21:21, 20:21, 25:23)
Terme Olimia Podčetrtek: Muratović 8 (2:2), Kosič 14 (2:2), Strnad 13, Švigelj 10 (5:6), Struger 8, Čebular 6, Atanacković 14 (4:5), Tadić 9.
Helios Suns: Luke 20, Mirtič 8, Buljević 14 (1:1), Oman 6, Tunstall 6, Bačvič 6 (4:5), Mahkovic 27 (12:14).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Košarkarji Helios Suns so prvi finalisti zaključnega turnirja Pokala Spar v Mariboru. V polfinalu so premagali Terme Olimia, v finalu v petek ob 20. uri pa se bodo srečali z zmagovalcem obračuna med Cedevito Olimpijo in GGD Šenčurjem (danes 20.30).

Domžalčani bodo drugič zaporedoma in skupno šestič igrali v finalu Pokala Spar. Naslov so osvojili le leta 2007, ko so na Kodeljevem premagali Union Olimpijo.

Za Helios Suns je dvaintrideseta tekma v tej sezoni v štirih različnih tekmovanjih. Tri tekme so izgubili v Ligi Nova KBM (15-3), en poraz so doživeli v slovenskem Superpokalu septembra proti Cedeviti Olimpiji, v regionalnem tekmovanju (10-0) in Pokalu Spar (3-0) pa še ne poznajo poraza.

Terme Olimia, ki so prvič igrale na zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja, so bile dostojen tekmec, ki je vse do konca dihal za ovratnik Domžalčanov. V 35. minuti se je približal na 64:68, v 38. na 76:79, minuto in pol pred koncem pa na zgolj točko zaostanka (78:79).

Urban Oman je zadel trojko za 82:78 dobro minuto pred koncem, Austin Luke je trojke metal 6:12 (20 točk), Blaž Mahkovic (27 točk, 5 podaj, 4 skoke, indeks 28) pa je v zadnjih sekundah ohranil mirno roko s črte prostih metov.

Na drugi strani so Podčetrtani dobili skok s 44:33, imeli so 17 izgubljenih žog, po 14 točk pa sta dosegla Simo Atanacković in Žan Kosič.

Izjave po tekmi:

Davor Brečko, trener Term Olimia Podčetrtka: “Lep dogodek, dobra organizacija zaključnega turnirja. Žal, bili smo zelo blizu, a so na koncu odločale malenkosti. Mislim, da smo se opet dobro upirali velikemu klubu kot je Helios. Kažemo dobre predstave, žal so te napake usodne. Dobra tekma, gremo dalje, fantje si zaslužijo pohvale.”

Sandi Čebular, igralec Term Olimia Podčetrtka: “Čestital bi košarkarjem Heliosa. Zadeli so nekaj težkih metov, mi pa jih na koncu nismo. Vseeno, mi smo z uvrstitvijo v polfinale naredili svoje. Heliosu želim v finalu Veliko sreče, mi pa gremo naprej.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Najprej bi fantom čestital za zmago. Za nekatere je morda presenečenje, da so košarkarji Podčetrtka držali korak z nami, ampak smo skoraj ostali brez Austina, ker je imel prebavne težave. Bačvič se vrača po poškodbi, nazadnje je igral v regionalnem tekmovanju, Tunstall je igral z zvitim gležnjem. Mi smo pričakovali takšno tekmo in mislim, da so fantje junaško prišli do zmage.”

Blaž Mahkovic, igralec Helios Suns: “Težka tekma, to smo tudi nekako pričakovali. Terme Olimia so neugodna ekipa in vemo, da nam ne ležijo, ampak na koncu šteje samo zmaga. Uvrstili smo se v finale, kar je bil tudi naš cilj. Jutri je nova tekma, ne predajamo se in gremo po zmago.”