Košarkarska pravljica v Domžalah se nadaljuje! Košarkarji Heliosa so na drugi tekmi kvalifikacij za Ligo ABA na domačem parketu premagali Borac s 107:101 in izid v zmagah izenačili na 1:1. Odločitev, kdo bo med jadransko elito igral v prihodnji sezoni, bo tako padla v torek v Čačku. 

Borac je zanesljivo dobil prvo tekmo, na drugi pa so varovanci Dejana Jakare pokazali izvrstno napadalno predstavo in dosegli veliko zmago. Srečanje je bilo ves čas izenačeno, gostitelji pa so pobudo prevzeli na polovici zadnje četrtine, si priigrali manjšo prednost, kar se je na koncu izkazalo za odločilno. Helios je dobil skok, zbral pa tudi 13 podaj več od tekmecev. Domžalčani so s 50-odstotno uspešnostjo dosegli kar 17 trojk.

Z 31 točkami (4/5 za dve, 5/11 za tri) je bil izvrsten Blaž Mahkovic. Lovro Buljević je dodal 19 točk, Tibor Mirtič 16, Austin Luke pa je 16 točkam dodal še 11 podaj. 15 točk je vpisal Tadej Ferme. Pri gostih je bil znova izjemen Hunter Hale, ki je prispeval kar 38 točk (10/17 za dve, 2/9 za tri). 25 jih je vknjižil Đorđe Gagić.

Helios je dobro začel srečanje in imel tako rekoč vso uvodno četrtino rahlo prednost. S tremi trojkami Mahkovica si je priigral tudi pet točk naskoka, toda zadnji dve minuti in pol gostitelji niso zadeli. Borac je povedel in po trojki Save Lešića četrtino dobil s 23:19. Na začetku druge si je priigral sedem točk naskoka. Nalet je Jakara zaustavil z minuto odmora. V nadaljevanju je dobro deloval domžalski “pick and roll”, s hitro igro pa je Helios držal korak z gosti. Pod obročem je težave domači zasedbi povzročal orjak Gagić, ki je v prvem polčasu prispeval 14 točk, do izraza pa je prišla tudi individualna kakovost prvega strelca Lige ABA, Hala, ki je v prvi polovici obračuna dal 18 točk. Prav toliko jih je na drugi strani zbral Mahkovic. Helios je tik pred odmorom izenačil, po 20 minutah pa je moštvo iz Čačka vodilo z 51:48.

Šest zaporednih točk je na začetku drugega polčasa dosegel mladi Mirtič in Helios je povedel. Kar nekaj časa je bila domača vrsta v vodstvu, da je bil Borac ves čas blizu, pa je skrbel razigrani Hale. Američan je vmes popeljal goste v vodstvo, Domžalčanom pa je prednost (76:74) pred zadnjimi desetimi minutami zagotovil Mahkovic, ki je prispeval osem zaporednih točk Heliosa. Štiri minute pred koncem je Helios povedel za tri. Predtem je dve trojki zapored zadel Buljević, še enkrat pa je bil izza črte natančen Mahkovic. Nato je Luke lepo našel Fermeta, ki je bil uspešen pod košem, zatem pa je izkoristil še dodatni prosti met za 97:92. V naslednjem napadu mu je Luke znova podal, tokrat na trojko za domžalskih +6. Luke je potem izgubil pomembno žogo, toda za napako se je oddolžil že v naslednjem napadu, ko je bil za tri natančen prek Gagića za 103:97. S črte prostih metov so gostitelji potrdili veliko zmago.

HELIOS SUNS – BORAC ČAČAK
107:101 (19:23, 29:28, 28:23, 31:27)
1500; Mahkovic 31, Buljević 19, Mirtič 16, Luke 16 in 11 podaj, Ferme 15, Bačvić 7, Tunstall 3; Hale 38, Gagić 25, Novaković 13, Lešić 10, Baldwin 6, Čarapić 4, Radonjić 3, Todorović 2.

STATISITKA