Zaključena je finalna serija Lige Nova KBM, zmage na četrti tekmi finalne serije so se veselili košarkarji Cedevite Olimpije (99:71), ki so prišli do jubilejnega 20. naslova državnih prvakov. Domžalčanom je tako pripadlo odlično drugo mesto, s čimer so kronali vrhunsko sezono.

CEDEVITA OLIMPIJA : HELIOS SUNS 99:71 (27:22, 24:18, 27:10, 21:21)
Cedevita Olimpija: Rebec 10 (2:3), Ferrell 13, Radović 5, Jeremić 2, Alibegović 7 (1:2), Murić 4 (2:2), Mulalić 5, Matković 16, Omić 16 (2:2), Dragić 21 (2:2).
Helios Suns: Luke 14 (1:2), Ferme 3, Zemljič 2, Mirtič 9 (3:4), Buljević 8 (1:2), Oman 6, Tunstall 6, Bačvič 7, Mahkovic 12 (3:3), Sirc 4.

CELOTNA STATISTIKA

FOTOGALERIJA

Košarkarji Cedevite Olimpije so dobili finalno serijo Lige Nova KBM proti Helios Suns s 3:1 in tako dvajsetič ter tretjič v nizu postali državni prvaki. Danes so v dvorani Tivoli slavili z 99:71.

Srebrna sezona za Sunse – drugo mesto v ABA2 ligi, Pokalu Spar in Ligi Nova KBM.

Za Ljubljančane je to druga zaporedna trojna krona v domačih tekmovanjih. Enako kot lani so tudi v sezoni 2022/23 osvojili še slovenski superpokal in pokal Spar.

Domžalčani so izgubili v zadnjih petih finalih proti Cedeviti Olimpijo in po šestem nastopu v finalu državnega prvenstva ostajajo pri dveh naslovih iz 2007 in 2016.

Najkoristnejši igralec finala Lige Nova KBM je bil organizator igre Cedevite Olimpije Yogi Ferrell.

Cedevita Olimpija je kot prva v tej finalni seriji zmagala na domačem terenu. Prve dve zmagi je zabeležila v Domžalah, Helios Suns pa je na drugi tekmi presenetil v Stožicah.

Za razliko pod prvih treh tekem, ki so se končale z največ štirimi točkami razlike, so bili tokrat gostitelji prepričljivo boljši.

Od začetka tekme so bili dovolj motivirani in odločni, da finale zaključijo pred domačimi gledalci. Ob polčasu so vodili z enajstimi točkami prednosti, zmagovalec pa je bil praktično znan po treh četrtinah, saj je razlika poskočila na 28 točk.

Pet igralcev Cedevite Olimpije je imelo dvomestno število točk. 21 jih je dosegel Zoran Dragić (trojke 5:13, 8 skokov), po 16 sta jih prispevala Karlo Matković (met 8:11) in Alen Omić (10 skokov), 13 jih je dodal Yogi Ferrell (trojke 3:5), 10 pa Matic Rebec.

Miro Alilović, trener Cedevite Olimpije: “Vedeli smo, da bo ta tekma nekoliko lažja, saj smo imeli prvič v zadnjih petnajstih dneh, v katerih smo odigrali sedem tekem, malo več časa za pripravo. Dosegli smo cilj, ki smo si ga zadali, zato lahko le čestitam igralcem za prikazano tekom dolge in naporne sezone ter se zahvalim sodelavcem in pokroviteljem, da smo uspešno zaključili tekmovanje.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Če bi se lahko Cedeviti Olimpiji zoperstavili v skoku, bi bila finalna serija zagotovo bolj izenačena. Nam je primanjkljaj višine pod obročema povzročal težave tekom cele sezone. Vseeno moramo biti zadovoljni s finalom, fantje so si namreč želeli presenetiti, dali so vse od sebe, a fizična razlika med ekipama je bila prevelika.”

V Domžalah in Ljubljani smo spremljali eno boljših finalnih serij v zgodovini državnega prvenstva.