Ekipi Kansai Helios Domžal in Cedevite Olimpije sta odigrali prvo tekmo finalne serije. V domžalski športni dvorani so se zmage veselili aktualni prvaki (87:94), čeprav so jim domači košarkarji vseskozi “dihali” za ovratnik.

Ljubljančani so veliki favoriti za 21. naslov državnega prvaka. Domžalčani lovijo tretjo lovoriko v klubski zgodovini in prvo po letu 2016. V prejšnji sezoni sta se prav tako v finalu merila ista tekmeca, takrat je bil rezultat v zmagah 3:1 za Ljubljančane. Cedevita Olimpija obenem lovi trojno krono v sezoni, osvojila je že superpokal in pokal Spar. Letošnji finale je sicer že šesti med Heliosom in Olimpijo. Domžalčani so dobili zgolj enega, leta 2007.

Danes so bili gostitelji blizu želenemu osnovnemu cilju, da se finalna serija ne bi končala že po treh tekmah. A vendarle ne dovolj blizu, da bi lahko tudi poskrbeli za presenečenje in dvoboj dobili.

Rok Nemanič je v dobri formi.

Favorizirani gostje sicer niso mogli biti povsem mirni povsem do konca. Nekajkrat so si priigrali nekaj točk naskoka, a so se Domžalčani vztrajno vračali. Nadoknadili so slab začetek po zaostanku 2:9, v drugi tretjini pa so bili povsem enakovredni, prišli tudi do vodstva (33:32) in potem s trojko ob sireni izenačili na 48:48.

V tretji četrtini se je sprva gostujoča zasedba spet odlepila, sedem točk naskoka pa je prenesla tudi v zadnjih deset minut.

A so domači košarkarji še enkrat poskrbeli za zanimiv finiš. Po zaostanku 71:80 so se s serijo trojk vrnili in Jan Copot jih je za trenutek spet popeljal do vodstva (83:82). Toda tako hitro, kot so do vodstva prišli, so ga tudi zapravili. Gostje so s koši Justina Cobbsa in Zorana Dragića spet imeli nekaj več naskoka, še zadnjič pa sta bili ekipi skupaj po prostem mestu Blaža Mahkovica manj kot minuto pred koncem, ko je znižal na 87:88.

Zaključek je nato pripadel Cedeviti Olimpiji; Cobbs ter Alen Omić (z 20 točkami najboljši strelec tekme) sta poskrbela za 92:87, Mahkovic je 16 sekund pred koncem zgrešil met za tri, Luka Ščuka pa postavil končnih 94:87.

Ob Omiću je bil pri zmagovalcih najbolj razpoložen Zoran Dragić z 19 točkami, za Kansai Helios pa sta jih največ dosegla Malcolm Bernard (19) in Rok Nemanič (16).

STATISTIKA

Druga tekma bo v nedeljo ob 17.30 v Tivoliju.